Тежка година: Творците, които загубихме през 2020-а (Обзор)

  • от PlovdivTime
  • 10:43, 29.12.2020

Календарната 2019 г. си отиде със загубата на две знакови имена за българската сцена – Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов. Театралната общност потъна в тъга и с  надежда, че новата година ще дойде с повече надежда и бързо потъна в кризата на пандемията от Covid-19.  Заредиха се загуби, които ще превърнат 2019 г. в една от тежките за гилдията.

За съжаление на музикалната публика 2020-а дойде със загубата на знаковата певица и музикален педагог Ирина Чмихова. Тя си отиде на 89 години. Тя бе от първите имена в българската поп музика. Родената на 5 април 1930 г. в Пловдив звезда бе един от идолите за поколения българи.

После ни напусна литературният критик и историк – дългогодишният преподавател в Пловдивския университет проф. Иван Сарандев. Той си отиде на 86 години. Сарандев е изследовател на творчеството на Йордан Йовков, на когото посвещава две монографии - "В света на "Старопланински легенди" и "Йордан Йовков - жизнен и творчески път", както и голяма част от творческите си усилия.

Пловдивската журналистика загуби две знакови имена през март и април. Отиде си прекрасният колега Слави Калинов – пример за професионализъм и отдаденост. Слави бе от онези талантливи майстори на обектива, които винаги знаеха как да уловят мига.

След него в края на април стана ясно, че сред нас вече не е журналистът и коментатор Стефан Северин, който също отдаде най-активните си години на мисията да информира, да анализира и да бъде критичен към битието ни.

Месец май ни потопи в скръб с новината, че сме загубили голямата пловдивска поетеса София Несторова.Тя не просто бе посветена на римите, но и бе един от онези забележителни редактори, под чиито ръце и вдъхновение се родиха някои от вълнуващите книги на най-новата ни литература.

През юни ни напусна художникът Таню Митев. Художникът, който бе член ан Дружеството на пловдивските художници и на Международната асоциация по пластични изкуства към ЮНЕСКО беше вдъхновител на младите поколения. До последно той твореше. Показа и изложба в галерия „Aeterna”, която възхити колекционерите.

В началото на юли загубихме една от най-знаковите личности на Пловдив – театроведа, общественик и хроникьор Пенка Калинкова. Гилдиите под тепетата се обединиха да помогнат за спасението на голямата пловдивчанка, но тя не успя да победи болестта. Независимо от това тя остава в златните страници на града с вдъхновяващите истории за Пловдив, разказани в книги, с битките, които водеше – до една за спасението на изкуството, с последните си интервюта, които ще влязат в златния фонд на музея на Драматичен театър- Пловдив.

Месец юли беляза града под тепетата с още една загуба - напусна ни живописецът Радул Шишков.  Маестрото бе част от поколението големи пловдивски творци като Георги Божилов, Йоан Левиев и Димитър Киров.Работеше основно в областта на пейзажа, като рисуваше впечатляващи природни картини както от България, така и от странстванията му по света.

През август загубихме знаков актьор на Пловдивския театър – Димо Димов. Той остави някои знакови роли на сцената под тепетата,  а последно публиката го аплодираше в знаковия спектакъл „Свекърва” на режисьора Мариус Куркински.

Есента дойде с поредица от тежки загуби, донесени от взрива от пандемията.

През октомври внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски от екипа на Радио Пловдив.  Той беше обвързал целия си живот с новините на адиото.  Мишо, както го наричаха всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот.

Денят на народните будители дойде с тъжната вест, че от този свят само на 56 години си е отишъл художникът Стефано Поповски. Поетичният живописец отлетя в небесната академия на изкуствата, но тук – на земята, остави множество почитатели. Маестрото до последния дъх защитаваше тежката мисия да следва задачата да бъде достоен последовател на баща си – изключителния Иван Поповски.

Ден по-късно дойде скръбната вест, че ни е напуснала галеристката Цена Бояджиева – дъщеря на художника Георги Бояджиев-Бояджияна и внучка на Златю Бояджиев. Години наред Цена работеше, за да превърне арт пространствата в зала „България” – дом на Софийска филхармония, в галерийно пространство. И успя да го превърне в място за изложби. 

През ноември журналистическата гилдия претърпя нова загуба – отиде си Яна Дековска. В продължение на години тя бе съдебен репортер в телевизия „Евроком”, работила е и в Радио Пловдив.

В края на месеца скърбихме за една от легендите на пловдивската бохема - музиканта Стефан Костов-Тето. Той си отиде на 72 години, покосен от Covid-19. Талантливият музикант отвори бездната на творците, които си отидоха от коварната болест.

След него живота си в битката с ужасния грип загуби изключителният Камен Чанев. Роденият в Сливен артист бе част от трупата на Пловдивската опера и отдаде таланта си на сцената, която се превърна в причина да се зарази и да загуби живота си.

Простихме се и с изключителната Величка Настрадинова – любим разказвач за малки и големи. Пловдивчанката бе светла душа, която пишеше земно-неземни книги. Книги, които вдъхновяваха в моменти на тъга, самота, радост и отчаяние.

В началото на декември си отиде си Янчо Янев - човекът, с чиито усилия се роди едно от най-атрактивните събития в Пловдив - Международния фолклорен фестивал. Цели 33 години той отдаде на културата под тепетата като служител в Община Пловдив.

През декември си отиде създателят и президент на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Димитър Димитров. Той е напусна от COVID-19 в пловдивската болница "Св. Иван Рилски". Димитров беше вдъхновен писател, меценат, човек, който обичаше изкуството и помагаше на творците.

Тъга и за музикалната гилдия на Пловдив след новината, че сме загубили талантливия музикант Георги Христов. Младият мъж бе преподавател по саксофон и солфеж в Пловдив.  Трагичната новина за кончината му бе съобщена от негови близки в социалните мрежи, а стотици колеги и приятели изказаха своите съболезнования, вярвайки че Георги е на по-хубаво място. 

Българското музикално изкуство и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ изгубиха големия творец, композитор и педагог -  проф. акад. Николай Стойков - композитор от европейска величина. Ученик на Панчо Владигеров в ДМА и специализирал в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович и Тихон Хреников, Николай Стойков отдаде цялата си творческа и преподавателска енергия на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той е и един от основателите на Ансамбъл „Тракия“.

Емблематичният пловдивски художник Георги Кононец също загуби битката с Covid-19. 84-годишният мъж бе сред най-добрите художници – наивисти в България. Той бе самоук художник, притежаващ самороден талант. Живееше  и твореше в Пловдив.