Татяна Лолова е носител посмъртно на ИКАР за изключителен принос към театралното изкуство

  • от PlovdivTime
  • 09:50, 27.03.2021

Татяна Лолова е носител на наградата ИКАР 2021 за изключителен принос към театралното изкуство, обявиха от Съюза на артистите в България.  По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в деня на театъра, но за втора година връчването на наградите ще бъде отложено и то няма да се осъществи на 27 март, поради създалата се епидемична обстановка.

Всички номинирани представления ще бъдат програмирани в рамките на ХVІІ-тото издание на Софийския театрален салон, който е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 г., както и от Националния културен календар. Официалната церемония по връчването на наградите е планирана за 11 май и ще се проведе по традиция в Народния театър „Иван Вазов“. Както всяка година и тази церемонията ще се излъчва от Българската национална телевизия.

Предстои да бъдат обявени номинациите за 2021 г. Комисията, която е излъчила най-добрите постижения в областта на драматичния театър е в състав: доц. Асен Терзиев – театровед, доц. Мария Диманова – сценограф, Стилиян Петров – режисьор, Деница Езекиева – театровед, Ива Тодорва – актриса и Славчо Николов – композитор.

Комисията, определила номинациите за най-добри постижения в кукленото изкуство е в състав: Никола Вандов – театровед, Мая Бежанска – актриса, Петя Караджова – сценограф.