Талантливият пловдивски тромпетист Георги Грозев с нови студийни записи

  • от PlovdivTime
  • 09:30, 03.04.2021

Младият пловдивски тромпетист Георги Грозев ще зараздва публиката си с нови записи на изпълненията си, обяви БНР. Един от номинираните в анкетата на предаването "Алегро виваче" - "Млад музикант на годината 2020", който предстои да бъде обявен през пролетта влезе във взукозаписното студио на радиото.

Новите му пиеси за представяне, направени с екип на Музикална къща БНР като част от наградата „Олга Камбурова“, която се връчва от 2016 г. насам в памет на дългогодишната водеща на предаването "Алегро виваче" и в подкрепа на младите български таланти, вече са факт. Георги Грозев заслужи да бъде отличен заради огромния брой спечелени награди от конкурси, заради усърдието и всеотдайната му работа с инструмента, заради отличните му прояви на някои от най-важните сцени по света - като Карнеги хол н Ню Йорк, „Бозар“ в Брюксел, “Херкулес” в Мюнхен, Тонхале в Цюрих.

Георги в роден през 2002 г. в Пловдив, а в момента е ученик в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по тромпет на Пенчо Пенчев. Едновременно с това от октомври 2020 г. е част от Оркестъра на Пловдивската опера. Свирил е като солист на Симфоничния оркестър при НУМТИ "Добрин Петков“ - Пловдив и на Оркестъра на Държавна опера - Стара Загора.

Пандемията доста обърка плановете на всички, но ето че търпението ни е възнаградено и Георги вече може да ни разкаже за новите си записи в БНР, направени с продуцента Лилия Николова. Соната за тромпет и пиано от Паул Хиндемит и Концертна пиеса от Александър Текелиев бяха записани в дуо с пианистката Мария-Десислава Стойчева - носителка на приза "Млад музикант на годината 2015".