Светослав Енчев, „Браво, Пловдив”: Не е достатъчно да се надяваме на промяна, а трябва да работим за нея

  • от PlovdivTime
  • 11:31, 04.10.2023

Светослав Енчев е осми в листата на „Браво, Пловдив за Общинския съвет. Той бе сред най-дейните участници във всички  инициативи на сдружението от самото му начало. Казва, че  от малък обича да участва  в доброволчески дейности, защото помага  така на себе си, другите и околната среда.  

Енчев  има  пет магистърски степени,  сред които Приложна психология, Спорт в училище, Софтуерни технологии със специализация мобилни приложения и програми,а в момента учи политически мениджмънт и комуникации.

Зад гърба си имам множество участия по научни конференции, инициативи, конкурси, състезания и много мероприятия от различни типове.  Два пъти е бил председател на Студентския съвет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” . В момента работата му е да се грижи за спокойствието и добрите условия, в които живеят студентите в града под тепетата като Комплексен управител на студентските общежития.  Втората професия си я определя като  хоби – той е футболен съдия.  Избрал да живее и да се  развива в България.

В изключително емоционален пост в профила си в социалните мрежи, той  призова пловдивчани на първо място да гласуват, защото е важно, както за тях, така и бъдещето на града.

Ето и целия пост на Светослав Енчев:

Уважаеми приятели и съграждани,

Благодаря ви, че ще отделите от времето си, за да прочетете следващите няколко реда или по-точно кратко есе! Заставам пред вас днес, не като лустросан политик, а като човек, дълбоко свързан със сърцето и душата си с този град. Пътуването ми в политиката започна с проста вяра. Вярата в доброто на хората, вярата в силата на емпатията и вярата, представител на надеждата, че заедно можем да създадем по-добро бъдеще.

Тук ви представям визия и призив за действие. Съгласен съм, че всеки от нас се е нагледал, наслушал и начел на предизборни обещания, които в последствие са били лъжи. Всеки от вас, който е има контакт с мен, знае и разбира, че съм човек на действието повече, отколкото на словата. След като с група приятели създадохме, развихме и ще развиваме сдружение „Браво –Пловдив“,  което за кратко време реши не малко проблеми в града ни, решихме да направим опит да имаме възможност да го правим законно, като част от управлението. Ще пропусна сегашните управници и обясненията кой какъв е, какво и колко е крал, какво е построил и прочие, защото всеки от вас вижда и е наясно, какво, как и къде се случва.

 Българинът не е прост, а е прекалено търпелив и това трябва да се знае! Но… всичко трябва да има граница! Ходил съм по улиците на нашия град, говорил съм с вас и съм чувал историите ви. Виждал съм надеждите ви, битките, които сте водили и усещам страстта ви към това място, което наричаме нашият град, а той е много повече, защото е наш дом. И смея да твърдя, че вашите истории, вашите мечти и вашият непоклатим дух, ме доведоха до тук днес. Живеем във време, когато силите на разделението, омразата и неравенството, заплашват да ни разкъсат и видимо го правят. Но аз вярвам в способността на силата на единството, състраданието и справедливостта и възможността, те да поправят пукнатините в нашето общество. Не се кандидатирам за длъжност, за да спечеля власт или престиж. Аз се кандидатирам, защото вярвам в потенциала на този град и хората в него.

Всеки от вас може да предложи нещо уникално, глас, който заслужава да бъде чут и мечти, които заслужават да бъдат реализирани. В нашия забързан живот е лесно да забравим, че политиката не е само политики и бюджети, а става дума за хора и съдби. Говорим за самотната майка, която работи на две места, за да свързва двата края. Обсъждаме собственика на малък бизнес, който се стреми да държи вратите си отворени, за младия човек, пълен с мечти, но изправен пред несигурно бъдеще.

Кампанията ми не е само да спечеля място в Oбщинския съвет, а за възраждане на духа на демокрацията, за събуждане на прекрасния Пловдив, който спи. Става дума за даване на глас на онези, които са били накарани да мълчат, за повдигане на тези, които са дълго на колене, и за възстановяване на вярата в нашите институции. Имаме неотложни проблеми в града, които никой от управниците не решава със спешността, която те изискват.

Няма да пиша есе, за да ви повтарям всички болки, с които се срещаме ежедневно в града ни, но ще нахвърлям няколко,като презастрояването, детските градини и ясли, градския транспорт, разделно сметосъбиране, паркове, улично осветление и много др. Важно е да се отстояват правата на всеки пловдивчанин, независимо от неговата раса, пол, религия или сексуална ориентация. В нашия Пловдив разнообразието е нашата сила, а равенството е нашата основа. Правата на всеки пловдивчанин трябва да се отстояват, за да има възможност да води спокоен и достоен живот, но не мога да го направя без вашата помощ.

Имам нужда от вашата подкрепа, вашата страст и вашия ангажимент, за да превърнем стремежите в реалност. Не е достатъчно да се надяваме на промяна, а трябва да работим за нея. Трябва да се обединим като хора, като съграждани и като сила за по-добро бъдеще. Много е важно да не се разделяме от страх, от омраза или от онези, които се стремят да посеят раздор между нас.

Нека бъдем обединени от нашите общи ценности, нашите споделени мечти и нашата любов към Пловдив. Напълно съм наясно, че не малка част по една или друга причина ще бъдат принудени да гласуват за определени групировки, манипулатори, работодатели и много други. И все пак благодаря, че четете! Всичко е във вашите ръце! Да, звучи смешно и налудничево, но с времето съм разбрал, че това е абсолютната истина! Направете своя избор със съвест, а не чрез извиване на ръце.

Искам да знаеш, че те чувам и те виждам. Да, ти, който не можеш да прочетеш това, но спиш на спирката на „Борис Христов“!

Да, ти, който се чудиш къде да оставиш детето си, защото нямаш познати апапи, за да ходи на детска градина.

 Да, ти който заобикаляш по един километър да се прибереш по светла улица в тъмната нощ и ти, който търпиш мръсотия в нередовния и закъсняващ, замърсяващ градски транспорт.

Да, ти, който нямаш парк, в който да пуснеш детето си, а то трябва да цъка на телефона.

 Да, ти, който стискаш палци да не блъснат бездомно животно и ти социално слабият, който чакаш някой да умре, за да те впишат за топъл обяд, защото има пари за улици, ама за храна няма.

Вашите борби са и мои борби, а вашите мечти са и мой мечти. Всички искаме да живеем спокойно! Заедно можем да изградим общност, в която никой не е изоставен, където се развиваме взаимно и където създаваме възможности за всички нас. Моята кампания не е свързана с разделителна реторика или празни обещания. Става въпрос за обединяване на хората, намиране на общ език и неуморна работа, за да окажем положително въздействие върху живота си.

Става дума за създаване на бъдеще, в което нашите деца, наследяват свят на възможности и спокойствие, където възрастните хора се гледат с достойнство и уважение. Вярвам в силата ни и вярвам в способността ни да променим нещата. С ваша помощ можем да превърнем нашите общи мечти в реалност. Благодаря ви за вярата в мен и ви благодаря, че вярвате в по-светлото бъдеще за всички нас. Докато вървим напред в това пътуване, моля за вашето доверие, вашата подкрепа и вашето партньорство. Заедно можем да напишем следващата глава в историята на нашия град. Заедно можем да създадем наследство от справедливост, възможности и напредък, с което бъдещите поколения ще се гордеят. За всеки, който е свободен и реши, може да сподели!

Благодаря ви, че прочетохте до края!

Бъдете здрави, вие и семействата ви!

Направете изборът, който ще ви накара да се усмихнете!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!