Светлана Куюмджиева влиза в артистичния борд на Европейска столица на културата – Бодо`2024

  • от PlovdivTime
  • 09:41, 29.10.2021

Артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева, която напусна фондацията в края на февруари, вече е част от консултативния артистичен борд на Европейска столица на културата – Бодо 2024. Норвежкият град ще бъде домакин на престижното събитие след 3 години и вече активно работи по програмата си.

Щастлива съм, че през следващите две години ще съм част от консулативния артистичен борд на Бодо 2024, Норвегия. Надявам се да съм полезна със жежкия опит от жежкия юг, сподели Куюмджиева.

Консултативният съвет ще играе важна роля в създаването на художествената програма, в съответствие с критериите за концепцията за Европейска столица на културата. Той ще участва в планирането и оценката на художествената програма, разработена  през следващите подготвителни години.

Светлана Куюмджиева е част от екипа, след като през това лято Бодо обяви процедура за номинации на експерти от цяла Европа, които да подберат най-сериозните акцентни събития в програмата. Тя бе сред 64 предложени  имена.

Представители на местната власт  участваха в група за обсъждане на номинациите и състава.  След две срещи през септември 2021 г. те избраха най-сериозните експерти, които да помогнат  в подбора на международния борд. В него влизат  Бенте Андерсен, Стайн Нилсен, Кристофър Долмен, Светлана Куюмджиева, Сьорд Мутсма, Елин Ейдсвик, Астрид Арну.

„Създадохме много добър Консултативен съвет  с добър баланс от регионални, национални и международни експерти. Освен това имаме достъп до ценен опит от сравнително скорошни проекти на инициативата Европейска столица на културата“, каза Хенрик Санд Дагфинруд, програмен мениджър за Бодо 2024.

„Този Консултативен съвет ще помогне с артистичния си опит да се развие проектът Бодо 2024“, казва директорът Андре Уолан Ларсен. Той призова местните артисти на бъдат активни, за да се включат в проекта.

Ето как екипът на Бодо 2024 представят Куюмджиева:

Светлана Куюмджиева е изкуствовед, критик и куратор. Тя е едно от най-разпознаваемите лица на съвременното изкуство в България. Повече от десет години работи като галерист в София и се изявява като активен критик и автор на самостоятелни проекти. Има богат опит в организирането на изложби, фестивали, събития в публичното пространство. Посещавала е курсове и резиденции в Германия, Австрия, САЩ, Южна Корея. Интересите ѝ като теоретик на изкуството обхващат както най-актуалните художници и тенденции на художествената сцена, така и изкуството в периода от 50-те и 60-те години на миналия век и проблемите на социалистическия реализъм. Работи с множество обществени институции и неправителствени организации в България и чужбина. Тя е един от основателите на първата независима кураторска асоциация в България. Преди да заеме поста си като художествен ръководител на „Пловдив 2019” от 2015 до 2021 г., тя участва в екипа, разработващ културната стратегия на Община Пловдив 2014-2024 г.