Стойо Вартоломеев: Нужна е безумната вяра на Дон Кихот, за да сбъднеш мечтите си

  • от Мария Луцова
  • 14:49, 02.12.2021

„Непознатият стоеше в сянката на дървото, а очите на професор Вартоломеев, както и цялото му тяло, вече не се радваха на предишната си сила. Въпреки това разбра, че мъжът крие някакъв предмет в ръката си, и надеждите му се засилиха. Дали бе писмо? Или колет? Може би резултатите от експериментите? Колко важен беше този момент! Професорът усети как трепетът на възбудата сви стомаха му и намести очилата, за да вижда по-добре. В този момент непознатият се втурна към него. Изненадан, професорът рязко спря. Смая се, когато разпозна предмета, който мъжът държеше в ръка. Нямаше никакъв плик с резултати от експериментите. Беше нож. Следвайки инстинкта си, ученият се обърна и побягна. Твърде късно.” С този цитат от романа „Последната тайна” на Жозе Родригеш душ Сантуш започна пресконференцията по повод 30-годишнината на издателска къща „Хермес” в двора на къщата музей „Хр. Г. Данов”.

За разлика от литературния персонаж в книгата на известния португалски писател, прототипът – издателят Стойо Вартоломеев, се изправи с усмивка пред медиите, за да разкаже за извървения път и събитията, с които екипът му и любителите на книгата ще отбележат юбилея.

„Спомням си началото с книгата „Тайнствените сили в природата” от Камий Фламарион. Даде ми  я д-р Тодор Янчев – забележителна личност и енциклопедист. Той се интересуваше много от езотерика , а аз не разбирах много. Доверих му се и така се започна. Д-р Янчев стана и кръстник на издателството с думите, че единственото име, което ще ми донесе успех, е на египетския бог Хермес Трисмегист”, разказа Стойо Вартоломеев.

Той призна, че най-трудният момент в историята на издателството дошъл след най-главоломния успех.

„Отпечатахме поредицата „31 забравени любовни романи” . За 2 години поредицата генерира 4-милионен тираж. И тогава дойде големият въпрос – оттук насетне накъде. В този момент се вгледах и започнах да се уча от големите издателства в света. Дадох си сметка, че трябва да намерим съвременен еквивалент на тези забравени любовни романи. Открихме го в лицето на автори като Сандра Браун. После разгърнахме работата си с издаването на детска литература, после на учебници, на психология. Радвам се, че намерихме вярната посока”, каза издателят.

Той не скри гордостта си и от последователната политика за представяне и налагане на български творци, които издателството не просто отпечатва с един тираж, а с цели поредици.

„Голяма привилегия е фактът, че представихме на читателската аудитория Георги Мишев с  осем книги, Блага Димитрова – някои от книгите ѝ са с по 4-5 издания. Не мога да не спомена „Калуня Каля” на Георги Божинов с тираж от 35 000 екземпляра. Книгите на Ивинела Самуилова са продадени в 100 000 екзепляра, представихме в цялостност творчеството на Недялко Славов, Александър Секулов, Владимир Зарев, а сега и на Красимир Димовски”, каза Стойо Вартоломеев.

Той бе категоричен, че нагласите сред четящата аудитория се променят много динамично, но за да бъде успешно едно издателство то не трябва да върви след модата, а да я провокира.

„Както ние направихме с психологическата книга „Тънкото изкуство да не ти пука” на Марк Менсън, която достигна до 50 000 тираж, с Хорхе Букай също”, даде за пример издателят.

Той даде и свой личен списък на книгите, които винаги стоят на бюрото му – Библията, защото има вяра, има грешка, но има и прошка, „Малкият принц” – защото го има опитомяването на човека, общуването му с природата, и „Дон Кихот”, защото всеки, който създава нещо, трябва да вярва до безумие.

„В момента, когато планирах издаването на 31 забравени любовни романи, фирмата ми беше във фалит. Банките не отпускаха заеми на такива като мен, а парите се даваха на избрани в куфарчета. Независимо от това с вяра успяхме”, каза той. С вярата и усещането за храм Вартоломеев аргументира и избора на място за среща с медиите – храма на книгоиздаването, къщата на Христо Г. Данов.

В името на големия възрожденец и издател и в чест на юбилея на ИК „Хермес”  издателството отваря и нова поредица , посветена на Пловдив. Първата книга е „Родолюбецът” на Димитър Мантов, посветена на Христо Г. Данов, „Да живее Съединението” на Георги Пашев, „Хълмът” на Димитър Кирков, „Последната изповед на майстор Хаджи Георги” на Петър Константинов.  

Това е само началото на поредицата, в която ще бъдат издавани по 2-3 заглавия на година.

Екипът ще  зарадва 10 пловдивски библиотеки с дарение от общо 3000 книги. Това е само една от инициативите, с които издателската къща ще отбележи 30-годишнината си.

„Ние – големите издателства, трябва да подпомагаме своите книжни събратя”, каза собственикът Стойо Вартоломеев. С мебели и книги ще бъде подпомогната една библиотека, която екипът тепърва ще избере.

Финалът на празничните събития е на 11 май 2022 г. със специално събитие в зала „Съединение” на Историческия музей.