Спортните герои на Пловдив: Васил Бачев: Академик върви в правилната посока, уникална беше емоцията след класирането за Евробаскет

  • от Валентин Видолов
  • 20:37, 30.05.2021

Пловдивският спорт отново успява да е на много високо ниво и през последните 10 години. TrafficNews и PlovdivTime решиха да стартира рубрика, в която ще Ви представи спортните герои на Пловдив. В "Спортните герои на Пловдив" ще Ви представим спортистите, които прославят Пловдив в България и в чужбина. Както популярни имена, така и спортисти, които тепърва показват сериозни надежди за бъдещето с постиженията си. 

Васил Бачев е капитанът на баскетболният Академик и най-дълго задържалият се баскетболист в тима. Той играе за отбора още докато студентите бяха в "А" група - второто ниво на българския баскетбол. Той стана част от възраждането на пловдивския тим, който се завърна в Националната баскетболна лига след дълго отсъствие. Академик постигна и исторически класирания през 2018-а година тимът завърши за първи път в историята си на четвъртото място в НБЛ. Тимът спечели сребърен медал през този сезон в Балканската лига, което е най-силното представяне в евротурнири за Академик (отборът има и трето място в лигата). Тимът ще играе днес и срещу Балкан в Ботевград в решителен мач за бронзовите медали в първенството. Ако успее да спечели за първи път в историята си пловдивчани ще грабнат медал от НБЛ. Бачев е част и от мъжкия ни националния ни отбор по баскетбол, който се класира за исторически първи път от 10 години насам за европейско първенство по баскетбол. Бачев направи семейство в Пловдив и е горд татко на две деца. Часове преди решителния мач срещу Балкан за бронза Васил Бачев даде интервю за първите стъпки в баскетбола и развитието си. 

- Как се запали по играта?

- Първите ми стъпки в баскетбола бяха свързани със сестра ми, която тренираше баскетбол в отбора на НСА. Още не бях започнал първи клас и от гледане се запалих. В началото тренирах с момичетата, а треньори ми бяха Цанко и Жасмин Цанкови в НСА. Сестра ми беше съотборничка със сестрите на Росен Барчовски. Свързахме се с него и отидохме при Лъчезар Коцев в ЦСКА, за да ме види. Хареса ме и после започнах в ЦСКА, но отборът се разпадна. Лъчо си направи собствен отбор - Шампион 2006. На 18-години играх "А" група в Овергаз. Заминах една година в Америка, но се върнах. Играх НБЛ с Черноморец, но там не получавах достатъчно шансове.

- Спомняш ли си времето, когато беше с двоен лиценз и за един уикенд играеше един уикенд за Спартак в НБЛ и Академик в "А" група?  

- Беше интересен момент. Имаше определен лимит до определена възраст, мисля че беше до 25-годишна възраст и можеш да играеш в НБЛ и "А" група. Бях през повечето време в Плевен и идвам ден преди мача в Пловдив, за да проведа тренировка с Академик. Играех и се връщах в Плевен. Беше забавно и не съжалявам, че съм го правил.

- Стана част от възраждането на Академик, още от "А" група, а след това и завръщането в НБЛ. 

- Година и половина играх "А" група. Вървим в правилна посока. Имаме едно четвърто място в лигата. Сега ще сме поне четвърти. Имаме второ място на Балканската лига. Нивото с израелските отбори в Балканската лига се вдигна изключително много. За мен беше изключително хубаво да играем с подобен отбор. Казах на момчетата в съблекалнята, че няма какво да губят и могат само да се учат да видят на какво ниво са с такъв отбор като Апоел Холон.

- Кой е най-запомнящия се момент от престоя ти в Академик? 

- Спечелването на Младежката лига през 2014-а година беше най-запомнящия ми момент. Тогава от Австрия се завърна Димитър Димитров, който нямаше право да играе в "А" група, но играеше за Младежката. Много са радостните моменти в Академик. Второто място в Балканската лига за съжаление но го усетих, защото бях контузен. Надявам се след мача с Балкан това да е най-щастливият ми момент. 

- Ти си част и от националния отбор, който за първи път след 10-годишно отсъствие ще участва на Европейско първенство. Какви бяха емоциите?  

- Уникални емоции. Няма значение колко си играл. Няма значение кой има ден или няма. Който се чувства по-добре той ще играе. Пожелавам на всеки да се случи такова нещо. Сега има квалификации за световно и се надявам и там да успеем. Защо да не се класираме и на световно.

- Какви са нашите шансове за шампионата? 

 - Ще бъде голяма битка. Ще сме подготвени. Имаме нашите си шансове. Ние сме добри играчи. Знам всеки един какво може. Комплектован отбор сме и можем да изненадаме някои отбори и да се представим много добре на европейското.

- Доста време си в Пловдив, въпреки че си роден в София. Как ти се вижда града? 

- Вече осем години съм в Пловдив. Определено ми харесва града. Доволен съм уникален град е. Свикнал съм в София. Мен София ми харесва, но Пловдив има много забележителности и една идея е по-спокойно от София. И в двата града ми харесват.

- Мислил ли си за трансфер в чужбина?  

Бих приел, ако излезе добра оферта, която да ме удовлетворява. Бих искал да видя за какво става дума. Дори и да не изляза не е нещо, за което да съжалявам. Има доста играчи, които не са излизали в чужбина.

- Какви са твоите хобита? 

- Покрай децата нямам много време, както преди. Обичах да играя телевизионни игри, когато бяха на време. Имах Плейстейшън, но го продадох, след като започна да събира прах. Обичам да чета книги и да гледам филми. Когато заспят децата гледаме да се видими за повече време с жена ми. 

- Имаш ли други спортове, които харесваш освен баскетбола?

Лятото ходя да играя футбол, а преди две години започнах да играят и тенис на корт. Практикувам ги лятото, когато почиваме. 

- Какво ще си пожелаеш? 

- Да сме живи и здрави, другото се постига с много работа.