Специален плакет за Деня на будителите за голямата проф. Василка Спасова

  • от PlovdivTime
  • 20:54, 01.11.2022
Проф. Василка Спасова получи плакет, поздравителен адрес и цветя за Празника на народните будителите. На 1 ноември служители на отдел „Култура и културно наследство“ на община Пловдив посетиха проф. Василка Спасова в дома ѝ. По традиция в този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Затова точно днес, двамата експерти имаха специалната задача да връчат на проф. Спасова „Почетен плакет на община Пловдив“ от името на Кмета Здравко Димитров и поздравителен адрес и цветя от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.
 
Идеята на този малък жест на внимание е да се отдаде почит на проф. Василка Спасова както по повод празника, така ѝ по случай нейния рожден ден. На 19 септември 2022 г., проф. Спасова навърши 90-годишна възраст. Тя е изключително уважаван диригент и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев". Диригент е на Академичния народен хор в периода 1981-2004 г., на нея се дължат едни от най-големите успехи на хоровата формация. След загубата на съпруга си, независимо от проблемите си със зрението, тя събра, подреди и дари на Държавен Архив – Пловдив всичко написано и сътворено от проф. Иван Спасов.
 
„Вярвам, че всяко време има своите будители! Затова, бих искал най-сърдечно да поздравя Вас – един от хората, благодарение на които българската култура отдавна има своето европейско и световно признание. Вашата „най-свидна рожба“ - Академичния народен хор при АМТИИ с изключително високото си художествено равнище, става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, символ на висок професионализъм на интерпретация. Огромни са успехите на хора, а Вие – техния вдъхновител, имате най-голям принос за това! Свидетели сме и на Вашия забележителен жест да дарите всичко, сътворено от проф. Иван Спасов на Държавния архив в Пловдив. Убеден съм, че мисията Ви да съхранявате нематериалното културно наследство, да популяризирате и опазвате българското фолклорно богатство е не просто достойна за уважение и възхищение, тя е най - ценната мисия за всеки наш сънародник, където и да се намира по света! Благодаря Ви от името на пловдивчани!... По случай Вашата 90-та годишнина, ще си позволя да предам обичта и признанието на многобройните Ви приятели и почитатели към Вашата личност и творческите Ви постижения! Бъдете здрава и носете високо светлината на доброто“, написа в поздравителния адрес заместник-кметът Пламен Панов.