Спасиха 2% от зрението на Венци от Карлово! Нужни са му специални очила, за да може да се обслужва сам

  • от PlovdivTime
  • 09:34, 25.03.2021

Спасиха 2% от зрението на Венцислав Робев, който получи кръвоизлив в очите и замина спешно за лечение в Турция. На 39-годишния карловец му бе проведено лечение с лазер, което е минало успешно. За да може да се обслужва сам обаче, на Венци са му необходими специални очила. Те са с вградена камера, която сканира и говори в реално време на български език. Чете книги, менюта, разпознава предмети, лица, банкноти, цветове, работи със смарт телефон, компютър и т.н. Очилата струват 4500 евро – сума, непосилна за близките му.

 

Припомняме, че младият мъж  страда от рядко заболяване, за чието лечение са нужни най-малко 25 000 лева . Един ден той просто губи възможността да сгъва пръстите на ръцете си. Постепенно се появяват обриви, сковаване, проблеми с дробовете, ставите и кръвоносните съдове. Диагностициран е със склеродермия – системна склероза, която у него е отключила още няколко заболявания - пулмонална белодробна хипертония, глаукома, имунен дефицит, синдром на Райно и други. Рядката болест пулмонална белодробна хипертония причинява сърдечна недостатъчност и може да се наложи белодробна трансплантация, ако не се лекува.

„В продължение на 5 години Венци и неговата приятелка Катерина обикаляха България в търсене на причината за неговото състояние. Но такава не откриваха. Преди няколко месеца очното му налягане се повиши критично и той загуби голяма част от зрението си. Нещо, което нямаше да се случи, ако бе получил навременна диагноза. Затова нашето семейство: родители, лели, чичовци, братовчеди, близки и приятелката му Катерина, събрахме средства, за да може Венци да потърси надежда за живота си в чужбина”, разказват близките на мъжа.

Той постъпва в турска болница, където не само му поставят диагнозата за 4 дни, но и започват лечение по спешност, защото състоянието му е критично. Болестта на Венци е автоимунна, трудно се диагностицира и изисква време за лечение до влизане в ремисия. За да спасят живота и малкото му останало зрение, лекарите започват моментално лечение.

Всеки, който иска да дари средства, може да го направи чрез:

Банка ОББ BIC: UBBSBGSF

IBAN: BG67UBBS80021096691140

Титуляр: Дарина Ивайлова Шопова-Станчева

В полза на Венцислав Атанасов Робев

Райфайзенбанк

BIC : RZBBBGSF

IBAN :BG72RZBB91551007208364

Титуляр:Катерина Богомилова Маринова

В полза на Венцислав Атанасов Робев

Райфайзенбанк

BIC : RZBBBGSF

IBAN : BG46RZBB91551008699431

Титуляр: Венцислав Атанасов Робев