Спас Гърневски ще произнесе слово за 169-годишнината от рождението на Стефан Стамболов в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:05, 30.01.2023

Пловдивчани ще отбележат 169-годишнината от рождението на Стефан Стамболов на паметника пред общината на 31 януари от 11 ч. В тържественото честване ще участват военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“.

Слово за държавника ще произнесе Спас Гърневски - политик и общественик, кмет на Пловдив от 1 ноември 1995 до 1 ноември 1999г. и народен представител в 44-тото НС, по чиято инициатива с Решение на Общински съвет – Пловдив през 1997 г. площада носи името на Стамболов.

В първоначалния анонс за събитието бе обявено,  че слово ще произнесе Радомир Чолаков - депутат в 45-о, 46-о, 47-о и 48-то НС на Република България, но поради служебни ангажименти той няма да може да присъства. Припомняме, че Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов свиква извънредно заседание на парламента на 31 януари 2023 г. от 11.00 часа, като разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията.

Водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов.

На честването се очаква да присъстват: Кметът на Община Пловдив, Областният управител, Председателят на Общинския съвет, генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ и началник на Гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината и Областна администрация, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на политически и обществени организации, граждани и медии.