Социалните медии в еуфория: Мария Бакалова, съдбата е с теб! Не слушай скърцащите зъби на “доброжелателите“

  • от PlovdivTime
  • 11:54, 16.03.2021

 „Бъдете здрави и се пазете, защото имам усещането, че сме на прага на свършването на ковид пандемията и това ще мине, както казват хората. Обичайте, бъдете обичани и мечтайте, защото мечтите се сбъдват!“, това пожела на сънародниците си Мария Бакалова в първото си интервю в шоуто на Николаос Цитиридис, след като стана ясно, че ще се бори за най-престижната награда във филмовата индустрия Оскар за ролята ѝ във филма "Борат 2".

Мария разказа за емоциите около номинацията и че е научила новината и сподели, че не ѝ е останало време да види реакциите на хората. Социалните мрежи обаче прегряха от поздравления за първата българка, която има шанса да се бори за Оскар в категорията "Поддържаща женска роля".

Ето част от постовете: 

Олга Петрова, галерист:

Както и да си чешат езиците по неин адрес домораслите ни “капацитети”, това смело момиче заслужава само адмирации! Успех, Мария!

Светлозар Желев, литературовед:

Само още едно нещо ще кажа по отношение на Мария Бакалова, няма да влизам в дискусии по темата, Фейсбук не е мястото за това с неговата агресивна, деконструктивна и озлобяваща среда. Преди много години бях впечатлен от едно изказване на покойния, прекрасен и любим актьор Георги Черкелов, най-популярен с ролята си на "злодея" Велински от "На всеки километър". На журналистически въпрос кое е най-голямото признание за актьорското му майсторство в живота, а той е получил почти всички награди, Черкелов отговори, че това е редовното пукане на гуми на колата му пред блока и издраскването й с надпис "мръсен фашист", или нещо такова. Ето това е превъплащение, от един голям актьор, който до такава степен е достоверен и убедителен в образа си, че кара зрителите да пренесат омразата към него от екранния му образ и ролята, в истинския живот и върху реалния човек. В случая на Мария Бакалова, бяха издраскани не колата й, а родното й място, таланта й, образованието й, женствеността й, възможностите й, и дори природата й. Това е доказателство за качествата на изпълнението й в ролята на Тутар. Само българското знаме на сцената на Оскарите може и да успее да измие срама.

Ники Кънчев, журналист:

Днес Тя научи, че е номинирана за наградата “Оскар” - нещо, което не се е случвало на нито един българин или българка! Режисьорът Джъд Апатоу, с когото снима филм сега в Лондон, е спрял за секунда записа и й съобщил новината! Мария Бакалова!

Смята днешния ден за най-щастливия в Живота си!

Желая й 25 април, когато ще се раздават “Оскарите” да е още по-щастлив!

Пламен Първанов, диригент:

МАРИЯ Е НОМИНИРАНА ЗА "ОСКАР"!

КОГАТО "пиленцето ти кацне на рамото", протягаш ръка, внимателно го погалваш и внимаваш да не го подплашиш. Знаеш, че това се случва веднъж в живота. Чуваш скърцащите зъби на "доброжелателите", но на теб не ти пука, защото вярваш в таланта си!

СЪДБАТА Е С ТЕБ, СКЪПА МАРИЯ!

Саша Барън Коен в Туитър:

"Поздравления, България!

Ти ни даде невероятно талантливата и смела Мария Бакалова, която е биещото сърце на филма Борат 2......"

 

Илиан Василев, дипломат:      

Този път ще бъде некоректен.

В отношението към Мария Бакалов се осветяват всички демони в народопсихологията ни, които ни пречат да бъдем народ и нация.  Незабавно става ясно защо младите напускат и след като напуснат, прекъсват връзките си с България. То не бяха професорите и /ако бяха умни щяха да стъпят върху успеха и да привлекат студенти от целия свят/, не бяха някакви "пишман естети" и "интелектуалци", обикновени завистници. Христо Шопов бил по-голям артист, тя каква е?!? Христо направи великолепна роля, но отрицанието на Мария по никакъв начин не му помага. Напротив. След това била "лека", била неузряла, едва ли не прекалено рано била получила признание.

Давате ли си сметка за какво безумно съчетание на звездите става реч, защото сега в Холивуд вървят ЛГБТ, етнически малцинства, чернокожи, а тя бяла, красива, млада и .... българка.

Какви думи на Саша Коен за нея - "смела", защото била "туптящото сърце" на филма.

Мога да продължа по тази линия, но ще спра защото и десет страници анализи няма да променят "комплексарите", които дърпат назад успелия, дръзналия, другия.

За това и Гришо се връща за малко, не е като Джокович в Сърбия.

Няма да станем просперираща нация, докато не се научим да се радваме искрено на успеха на другия, да се окуражаваме взаимно. Там горе, на равнището на конкуренция, с която сега Мария се сблъсква, България няма с какво да и помогне, освен с молитва, стискане на палци, прегръдка и любов. Не струват пари, но най-много ги пестим.

Независимо от това дали ще получи Оскар, и без филма да ми е от любимите, и свалям шапка и се радвам, така както бих се радвал на успеха на децата си.

Мария вече е в друга група, отвъд Океана, там където завистниците няма с какво да я засегнат.

Бъди щастлива и успех, момиче! Да не ти пука.

Евгени Димитров, журналист:

Алеле, какво е това възпаляване и спорове до кръв за Мария Бакалова? Жената е реализирала кариерен успех, за който повечето актьори в България биха дарили бъбрек в замяна, ама няма кой да им го поиска. ОК, аз също не харесвам "Борат", и бих го изгледал до края само ако ми платят в брой, но това си е моя работа. Бакалова си е дала труда, била е на точното място в точното време, и не е изпъдила птичето от рамото с думите "ееее, ама защо пък сега, не ми се прави това". По всички професионални критерии е отбелязала голям успех, и ако колегите и са истински професионалисти, би трябвало да и го признаят без уговорки. А останалите зрители-непрофесионалисти имат свободата да я гледат или да не я гледат. Аз избрах да съм от вторите, но пак казвам - евала, успяла е. И си бачкам да успея в моята си област.

Ива Екимова, журналист:

Броени часове, след като Мария Бакалова е първата българка номинирана за Оскар! Толкова съм щастлива от успеха на това фантастично момиче! Мария Бакалова ти пишеш история! Благодаря ти за тези гордост, радост и щастие, които носиш! Точно така си представям младите хора, които градят бъещето! Хората на новото време - съпричастни, подкрепящи и всеотдайни! Да признаеш успеха на другия, означава да имаш неоспорими качества, доброта и простор!

Ивана Папазова, актриса:

Не съм гледала филма! А и да бях, не бих хабила ресурс да анализирам! Факт е Мария Бакалова/която лично харесвам/е с номинация за Оскар! Ликува душата ми! Успех и нови хоризонти и пожелавам! Родители бъдете горди с детето си! Благословена Мария!

Герган Цанов, музикант:

Мария Бакалова вече и с номинация за “Оскар”. Няма да скрия, че изпитвам истинско задоволство от факта, че за мен талантът на Мария бе напълно очевиден още от момента, в който гледах “Борат 2”. (Нещо като да си бил против Хитлер преди 1945 и против Сталин преди 1953 г.) Оттук нататък за мен единствената интрига около Мария (като не броим това да наблюдавам блестящата й кариера) е да видя след кой неин следващ успех собственият й преподавател и останалите български “авторитети” ще приемат, че е възможно все пак тя да е талантлива. Аз залагам на Нобеловата награда за физика.