Соня Йончева в Пловдив: Вярвам, че културата е нашето бъдеще

  • от Мария Луцова
  • 13:45, 03.12.2023

Оперната певица Соня Йончева бе отличена със званието „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” на тържествена церемония днес в Епископската базилика. Ръководството на висшето училище е взело това решение, заради „изключителния и принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността и в полза на обществото, защита правата на децата и младите хора".

Ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак  в речта си посочи всички заслуги на пловдивчанката, за да получи званието. Изтъкна и факта, че освен световноизвестен артист Соня е и човек, който работи за каузи – работи с деца и младежи в уязвимо положение към Консерваторията в Женева, посланик е на УНИЦЕФ, работи за популяризирането на млади изпълнители.

„Благодаря ви за признанието. Когато слушах химна и „На многая лета”, сълзите напираха в очите ми. Моята кауза на първо място е да дам пример на младите хора. Като артист имам голяма платформа – моята сцена. Старая се с това, което правя, да радвам хората. Да си тръгнат щастливи и да се завърнат в театрите и залите. Вярвам, че културата е нашето бъдеще”, каза примата.

Тя си припомни годините в Пловдив и благодари на своите учители – Нели Койчева и Златина Делирадева.

„Нели Койчева не е сред нас, защото живее в Япония. Скоро имах възможността да се видя с нея по време на концертите ми там. Тя беше моята българска сила. Златина Делирадева е тук. Бях едва на 6 годинки, когато за първи път започнах да пея в хор „Детска китка” под нейното ръководство. Това продължи до 19-годишната ми възраст. Като педагог, тя знаеше как да извади музиката от душата ми. А ние всички знаем, че гласът е огледало на човешката душа”, сподели Йончева.

Тя обеща, че ще продължи да работи за популяризирането на българската култура и всичко българско.

„Чест и лично щастие е за мен да присъствам на тази церемония.  Вие сте човекът, който доказа, че в необятния свят на голямото изкуство има място и за българските артисти. Огромна чест е да бъдете на това място, което обаче е безпощадно. Следи за всяка грешка. Точно затова там място имат само най-добрите. Там сте, защото имате дисциплината, голямата отговорност към професията, към българската култура. Гастролите ви на световните сцени за голямо признание както към вас, така и към българското изкуство. И аз благодаря на господ, че е дал да се родите тук. Знам, че ще продължите да прославяте България, както го правите и досега”, каза от сцената и министърът на културата Кръстю Кръстев, след което връчи букет от красиви червени рози на Йончева.

Кметът Костадин Димитров пък подчерта, че талантът е неограничен и дава само още и нови възможности, а „ние с министъра на културата и заместник-кмета по култура Пламен Панов ще направим така, че всички талантливи млади хора да получат възможност да достигнат вашите върхове”.

На финала на церемонията, която протече с цялата академична тържественост, Соня Йончева благодари на родителите си Теменуга и Петко за ценните уроци.

„Те научиха мен и брат ми Марин на едни ценности, които са важни и в семейството, и в професията. Да бъдем верни на съветите на нашите родители”, призова Йончева.

На церемонията присъстваха представители на държавни и местни институции,  хора на изкуството, приятели на певицата, които на няколко пъти ставаха на крака и я аплодираха.