Соня Йончева: Завръщането на световната прима в родния Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:34, 23.08.2020

Магическият глас на България Соня Йончева, която покори света, се завръща в родния Пловдив за вълнуваща среща с публиката на Античния театър на 25 август от 20.30 ч. Звездата на талантливата оперна прима блести на сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Партнира си с артисти от ранга на Пласидо Доминго, Дмитрий Хворостовски, Стинг, Йонас Кауфман, Томас Хемпсън, Антонио Папано.

Богатият ѝ репертоар се разпростира от барока до творби от Моцарт, Чайковски и Пучини. Българката е единственият артист в историята на Метрополитън опера, който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които предавани на живо в 2000 кинотеатри по целия свят.

Гала концертът на Античния театър в Пловдив ще се състои между две ключови събития за оперния свят през месец август- фестивалът в Залцбург, както и участието на Соня в оперна гала на Арена ди Верона, съвместно с Виторио Григоло и Пласидо Доминго.

За концерта на Античния театър, Соня Йончева е подготвила невероятен репертоар от Верди, Пучини, Маскани, както и специален момент на изненада за родната й публика. Екипът на сцената до нея е изцяло пловдивски. Ще й партнират тенорът Марин Йончев и маестро Найден Тодоров, който ще дирижира прекрасния оркестър на Опера Пловдив.

Ден по-рано, на 24 август в къща Хиндлиян в Стария град с начало 13 часа, оперната прима Соня Йончева ще даде пресконференция по повод предстоящия концерт-спектакълВ пресконференцията ще вземат участие: Соня Йончева, Маестро Найден Тодоров, Марин Йончев и доц. Нина Найденова директор на Опера Пловдив. Участие ще вземе и Божидар Божкилов, младият и талантлив бас, избран сред 50 участници в специален конкурс. Той ще се качи заедно със Соня Йончева на сцената на Античния театър в Пловдив. Водещ на пресконференцията ще бъде Георги Тошев.