Соня Йончева: Само да сме здрави, ще направя концерт с Пласидо Доминго в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 12:35, 25.08.2021

"За мен е чест, никога не съм си и представяла, че ще получа такова признание от родния си град. Посвещавам тази награда на семейството си", това заяви примата Соня Йончева минути след като кметът Здравко Димитров я удостои със званието "Почетен гражданин на град Пловдив".

Отличието ѝ се присъжда за изключителния принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройните заслуги за развитието и популяризирането на културата и утвърждаването на националния и международния престиж на родния й Пловдив.

Кметът на Пловдив Димитров и председателят на Общински съвет-Пловдив Александър Държиков пожелаха още успехи и лично щастие на Йончева и изразиха радостта си, че е намерила време в интензивния график от ангажименти да дойде в родния си град.

"Особено ми е приятно, че се срещаме по такъв хубав повод. Пожелавам ви от все сърце още повече успехи, да прославяте България и никога да не забравяте, че сте пловдивчанка", каза Здравко Димитров. 

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков пък подчерта, че всички пловдивчани се радват, еч в листата с почетни граждани вече стои и името на Йончева, която е една от най-обичаните български оперни певици.

Соня сподели с присъстващите, че е посветила целия си живот в създаването на мостове - да обединява чрез изкуството. 

"А Пловдив винаги е бил обединен град и като култура, и като бит. Затова аз се радвам на признанието и ще продължа да обединявам хората чрез музиката", посочи Йончева. 

Тя обяви, че планира след пандемията да инициира поредица активности в Пловдив, да доведе свои колеги за съвместни проекти. 

"За съжаление няма как да дойдем с Пласидо Доминго сега, тъй като пристига непосредствено преди репетициите ни, но само да сме здрави - искам да пеем с него на Античния театър в Пловдив", каза Соня Йончева. 

Певицата сподели, че най-яркият ѝ спомен от годините на обучение в Пловдив е в началото, още като ученичка.

"Моята учителка по пеене в една януарска сутрин, в 4 ч., дойде с една кола и каза: "Отиваме на конкурс, ти трябва да пееш". Винаги съм била благодарна за тази подкрепа и ще я помня. Затова сега и аз се опитвам да помагам на по-младите колеги, защото съм на такъв етап в кариерата си, че искам и мога да го направя", каза пловдивчанката. 

След края на събитието примата получи красив букет от артистичния директор на Операта Лучано ди Мартино, който отправи покана към нея за съвместни изяви.

След седмица в столицата Соня Йончева и Пласидо Доминго ще изнесат "Гала концерт" с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония и диригентството на друг талантлив пловдивчанин - маестро Найден Тодоров.

След това оперната прима тръгва из Европа за поредица изяви в Хамбург, Цюрих и Букурещ.