Славният ден извън времето

  • от PlovdivTime
  • 14:42, 26.08.2016

Зина донесе букет със знака на синята спектрална буря, чиято година започна на 26 юли 

„Белият вълшебник е тъжен, защото неговата година си отива” - Ружка Калинова прегръща седналото до нея момиче. На външен вид 13-годишната Симона не изглежда никак разтревожена от този факт.

Годината на белия планетарен вълшебник приключи на 24 юли по календара на 13-те луни, създаден от древните маи. Те са делили годината на 13 месеца (луни) с по 28 дни. Общият им брой е 364, с ден по-малко от годината в Грегорианския календар, с който си служи западният, по наследство християнски свят.

Оставащите 24 часа се чевстват като „Ден извън времето” - между старата година на белия планетарен вълшебник, и настъпващата - на синята спектрална буря. През „излишния“ ден човечеството е освободено от влиянието на Времето. По този повод стотина души вдигнаха мило новогодишно тържество на 25 юли в социалния център "Нещото" в Пловдив.

Тяхното учение – “Dreamspell”, все още е почти неизвестно в България и се крепи на астрономическите знания на древните мъдреци. 

13-те луни е един от двадесетте календара, използвани от коренните жители на Централна Латинска Америка. 15 от тях са явни, а пет все още се пазят в дълбока тайна от старейшините на маите, обяснява Васил Зааралиев от Мрежата за планетарно изкуство (Planet Art Network - PAN).

Философи, астрономи и математици са си блъскали главите над измислените преди хилядолетия системи за измерване на времето в опити да ги разгадаят. Американският духовен учител Хосе Аргуелес (1939-2011 г.) стига до най-смелото прозрение: „Времето на Маите е космическо. То е универсално, то е в безкрайни цикли в ритъма на Природата“.

Аргуелес основава учението „Dreamspell“ и вгражда в него няколко от календарите на маите. Допълва го с езотерично познание от различни точки на света – календара на тайнственото племе на догоните в Мали, Африка, хексаграмите на „И Дзин“ – древнокитайската „Книга на промените“, Руните на Футарк, притчи от Библията, знамения от Корана, стихове от индийските Веди и други.

 Цолкин е галактическият календар на маите

Резултатът от синтеза на древното астрономическо и математическо знание е поразителен – всеобхватна календарна система, която безпогрешно може да се приложи както за цялата галактика, така и за Земята.

Например разшифрованият Цолкин на маите е галактически календар, уместен за всички планети от Млечния път. По него познавачите разбират в кой ден какви енергии навлизат в нашата галактика. Другият – 13-те луни е планетарен календар, относим единствено към Земята и измерващ циклите на въртене на Слънцето.

Знанието на древните, синтезирано в  „Dreamspell“, има отношение не само към планетите, но и към външното и вътрешно битие на всеки отделен човек.  „Маите са въвели кина – това е твоят галактически паспорт, с който пребиваваш на земята”, посочва Ружка Калинова. 

За да се осъзнае колко е важен кинът, трябва първо да се разгледат значенията на двете свещени за календара числа - 13 и 20. Числото 13 олицетворява движението на енергията от първоизточника Хунаб Ку (Слънцето) до земята. Тези 13 числа, наречени тонове, съставят вертикалния строеж на цолкин.

Хоризонталният план на календара, принципите и кодовете на материалния свят пък са представени чрез 20 слънчеви знака или печата. Печатите носят живописни имена като дракон, вятър, нощ, семе, огледало, звезда, луна, воин, и т.н. 

Симона е кин 119 - бял планетарен вълшебник 

Заедно тоновете и печатите дават 260 различни комбинации, които се наричат кинове. Маите са схващали 20-те печата като врати към слънцето, т.е. към великия дух Хунаб Ку, а 13-те числа били стимулът да се преминат тези врати. Ако минаваме през тези порти, попадаме в нашата най-съкровена реалност - духовният ни произход.

По тази матрица от тонове и печати кинът на всеки човек се определя според рожденната му дата. Маите са вярвали, че човек носи енергията на деня, в който е роден, изобразен с един от 20-те слънчеви печата.

Симона притежава кин 119 - бял вълшебник, същият като на отишлата си година. „Всеки един, опознал себе си като кин, си изгражда нова философия. Когато осъзнаете своите качества, вие можете да разширите своите действия, планове и мечти”, категорична е Калинова. 

От 26 юли насам тече годината на Синята спектрална буря. Бурята има код 19, който има свойството да катализира процесите. „Бурята е самопораждаща се. Тя вече обхвана земята и ще бъде с нас през цялата година”, отбелязва Ружка Калинова.

"Ела тук, червена змия, къде се губиш. Тя е ходила на Бали - има много какво да ни разкаже, Ели", обръща се Ружка към друг от новопристигналите на сбирката. Познавайки отлично киновете, тя нарича запалените по “Dreamspell” нейни другари галено с космическите им духовни същности – „маймунче”, „орле”, „слънце”, „жълто семе”.

Учителката посочва, че целта на математиката на древните е много простичка - да се активират планетарните сили за разрушаването на злото.

„Маите са инженерите на времето. С техния календар ние сме защитени - можем да се придвижим в миналото, да видим настоящето, а също и да надникнем във бъдещето”, убедена е учителката по математика. Според нея човек също така, узнавайки своя кин, разбира истинската си мисия на земята, и може смело да твори своето бъдеще. 

 Ружка Калинова (вляво) обяснява тайните на календара на 13-те луни  

Хосе Аргуелес започва дръзкия си поход през 1987 г., когато призовава всички мистици по света да се съберат на своите свещени места и в един и същи час да активират ключовите точки на планетата, като се настроят на вълната за единство и съзнателно пробуждане.

В изпълнение на неговия призив на 16 и 17 август с. г. се провежда Хармонична конвергенция - първата планетарна едновременна медитация с участието на 144 хиляди души. По-късно Аргуелес вдъхновява и учредяването на световното движение „Planet Art Network” (PAN), което под лозунга „Мир чрез култура” набира скорост в стотина  страни.

Мечтателят Аргуелес вярваше, че по пътя на духовната еволюция просветените човеци един ден ще се превърнат в „биосоларни телепати, които ще получават храната си директно от Слънцето и ще се свързват с телепатия и съпричастност към всеки и всичко“. 

 Със своите открития Хосе Аргуелес преобърна представите за времето  

В България звеното на PAN-Bulgaria е основано през 2004 г. от Васил Зааралиев. През годините се оформя и неговият екип - Ваня Георгиева, Ружка Калинова и Стойчо Якимов, които са основното ядро на Българското звено от световната мрежа на PAN. Създаден е специален сайт изцяло и само на български език www.pan-bg.com, където всеки може да намери изследвания върху древните календари и духовни учения, да изчисли своя кин, да разбере в каква посока се движат космическите енергии всеки божи ден. Сайтът разполага и с различни инструменти, даващи възможност за детайлно изследване на елементите от системата, по-дълбокото им разбиране и осъзнаване.

„Аргуелес е прозрял нещо изключително важно – древните народи в Латинска Америка, Мали, Египет, Индия и Китай са изработили съвършено точни календари и са разполагали със знания, които поразяват и днес учените по света. Затова той допуска, че всичките тези календари и напреднали астрономически учения са били спуснати на древните хора от „галактическите маи“  - съзнания, които обикалят галактиката и залагат вибрационни ритми в нея“, подчертава Зааралиев.

Според него историческата заслуга на Хосе Аргуелес е в това, че е синхронизирал различните вибрационни ритми. Например древното знание, оставено на земните маи, обитавали централна и южна Америка, е имало за цел и задача да се съхраняването му през вековете и пренасянето му до съвременността.

Съчетаването на различните древни системи в единен календар го изпълва с разнообразни елементи – кинове, печати, хексаграми, руни и прочее, всеки от които отваря ново ниво в съзнанието на човека. Васил казва, че вече над десет години размишлява върху подредбата и алгоритмите на тази древна система. „Опитвам се да открия слабо място, някаква пробойна, но напразно“, признава той.

Вещ в математическите науки, той е зареден с амбицията да продължи делото на Аргуелес, като обогати „Dreamspell” и с календара на древните българи.