„Скритите истини“ на една ученичка от Английската

  • от PlovdivTime
  • 19:10, 05.05.2017

Ученичката от Английската гимназия в Пловдив Анна Велкова издаде първия си сборник с разкази. В книгата „Скрити истини“ стипендиантката на Общество „Nota Bene“ е поместила 26 истории, първата от които е написала на 13-годишна възраст. Тази седмица деветокласничката заедно със своя съученик Димитър Фердинандов спечелиха първо място на националния етап на Европейското астрономическо състезание за младежи „Odysseus II“ и продължават уверено към финалите. „Скрити истини“ ще бъде представена официално на 9 май от 10 часа в Палата 3 на Международния панаир, където ще се проведе празникът на Английската гимназия. 

„Веднъж, както си седях на прозореца, си казах: „И какво, ако опитам?“ Взех една тетрадка и започнах да пиша. Това се повтаряше ден след ден и се натрупаха доста неща. Първоначално смятах, че не заслужават голямо внимание. После ги дадох на учителката ми по български език и литература г-жа Ружа Маринска. Тя каза, че имам талант“, спомня си деветокласничката. Анна започнала да ходи на уроци по творческо писане и навикът да излага размислите и хрумналите й истории на хартия прераства не само в хоби и начин да си запълни свободното време, но и в страст, която я подтиква да твори още и още.  

„Смятам, че се получи една различна книга - всеки разказ е посветен на самостоятелна история. Всичко е пречупено, както някой би казал, през по-детски възглед, но си мисля че трябва да се четат различните книги. Иначе всичко се повтаря в едни и същи рамки и гами на поезия и проза. Своеобразното при мен преобладава и ще се радвам читателите да го оценят“, подчертава младата писателка. Нейните разкази представляват кратки поетични притчи, които често поразяват с дълбочината на прозренията си. Те носят заглавия като „Просякът и луната“, „Битие на вдъхновението“ , „За облаците и техните сълзи“, „За пеперудите и огъня“, „В душата на един мечтател“.

Къде за Анна е пресечната точка между физиката и литературата? „Общото между  физиката и литературата е вдъхновението. Същото вдъхновение ме кара да се задълбочавам във физичната материя, да откривам нови неща в науката. Не само във физиката, но и астрономията химията и биологията“, допълва Анна.