Шокираща загуба за пловдивската сцена - напусна ни Николай Станчев

  • от PlovdivTime
  • 08:44, 03.08.2021

Шокираща загуба  - напусна ни големият пловдивски актьор Николай Станчев. Ужасна новина съобщи неговата любима – актрисата Ивана Папазова.

„Животът е миг! Останалото е вечност! Моето всичко си отиде! Моят Ники вече е Ангел!”, написа тя в социалните медии.

Актьорът Николай Станчев е роден на 1 август 1961 г. Пловдив. Приет е във ВИТИЗ през 1980 г., специалност „Актьорско майсторство”, в класа на проф. Гриша Островски. Дипломните му роли в Учебния театър са: Жгунди и неговият брат-близнак в „Снима се филм” от Ед. Радзински, Разтаковски в „Ревизор” на Гогол, Самсуга в „Площадчето” на К. Голдони.

Завършва театралния институт през 1984 г. и е изпратен по разпределение в ДМТ „К. Кисимов” – Велико Търново. Дебютната му роля на професионална сцена е на Роби в “Желязното момче” от Й. Радичков. Следват: Спиро в „Четвъртият език” от А. Вагенщайн, Петелът Димитър в „Приключения опасни...” от Н. Йорданов, Петър в „Крадецът на тролейбуси” от Г. Данаилов, в „Чудото по Димитровден“ от Б. Банков, Събчо в „Хоро” по Ан. Страшимиров, Никола Цибор в „Чер хайвер и леща” от Скарничи и Тарабузи, Стефан в „Една калория нежност“ от Г. Данаилов.

В края на сезон 1986-87 г. Николай Станчев напуска Велико Търново и започва работа в Пловдивския драматичен театър в периода 1987-1991 г. От 1991-а е актьор на свободна практика. В периода от 1991 до 1994 г. играе в частната трупа на Малък градски театър – Пловдив. През 1994 г. получава покана от частната трупа на театър „Аврил“ в Париж. Завръща се в България през 1996 г. и за известно време прекратява актьорската си кариера. Завръща се като гост-актьор в Пловдивския драматичен театър през 2008-а в постановката „Изстрели по никое време“ от Дж. Мун, реж. Красимир Ранков. Следват „Очаквайки Годо“ от С. Бекет, реж. Г. Михалков, „Антракт“ от Александър Мардан, реж. Иван Урумов и „Боряна“ Й. Йовков, реж Красимир Ранков. В киното е снимал в множество български и чужди продукции, между които „Нощем с белите коне“, „Денят на Владетелите“, „Очите плачат различно“, „Чуждия син“, “ Трите златни лъвчета“, “ Последния владетел на Балканите“, „Далеч от брега“ и други. Снимал в сериалите „Седем часа разлика“, „Стъклен дом“, „Фамилията“, “ Под прикритие“ и „Ягодова луна“.

Очакваше се през новия сезон Николай Станчев да изиграе един от централните образи  в премиерния спектакъл „Капан за самотен мъж”.

Екипът на PlovdivTime изказва съболезнования на семейството и приятелите му!

Поклон, Ники, и светъл път на душата ти!