Савина Петкова: Кварталите на Пловдив не са спални – там трябва да кипи от живот и събития

  • от PlovdivTime
  • 12:04, 15.10.2023

„Пловдив има прекрасен център, но градът е много повече от това. Кварталите на града не са просто спални – те са витална част от града, която трябва да бъде подобрена, облагородена и приобщена”, заяви кандидатът за кмет от „Браво, Пловдив” Савина Петкова.

Основен  акцент в програмата ѝ е действителна децентрализация, която да даде възможност на районните кметове да реализират своята политика.

„Държавата няма воля за реална децентрализация, но през местните наредби и решения на Общинския съвет в Пловдив може да я реализираме. На първо място трябва адекватно разпределение на бюджета към 6-те района на Пловдив. Така всеки районен кмет ще има самостоятелен  бюджет, който не зависи всеки път през прекрояване на бюджета”, каза Петкова.  В програмата й също е залегнало  и активна работа с районните кметове за превръщането на открити зони в кварталите като места за култура и оборудването им с необходимите технически средства.  След това може да се пренасочват и организират събития от градския център към кварталите.

„Гъвкаво финансиране на археологическите проучвания извън централната градска част и оформянето им като музеини комплекси на открито – като археологията на Голямата могила в район „Южен”.  Също така включването на новоразкрити обекти в туристическите маршрути, предлагани в града, за да се има разпределение на потока от туристи из града, не ексклузивна концентрация в централните част”, каза кандидатът за кмет от гражданското сдружение. Тя смята още, че кметът на Община Пловдив заедно с районните кметове трябва да направят цялостна концепция за изграждането на нови паркове и зелени площи.  По този начин като се определят терените може да се започне и заедно тяхното  реализиране, а там където има нужда дори да се отчуждят терени.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!