Савина Петкова е кандидатът на „Браво, Пловдив” за кмет на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:13, 28.09.2023

„Браво, Пловдив” ще  издигне за кандидат-кмет на Община Пловдив Савина Петкова. Това се случва , след като проверка на ОИК не позволи регистрацията на председателя на сдружението Веселин Костов, който бе анонсиран, като кандидат-кмет.

Оказа се, че според правилата на Изборния кодекс български гражданин, имащ настоящ адрес извън България през последните 6 месеца не може да се кандидатира за кмет или общински съветник, макар винаги постоянният му да е бил в Пловдив.

„Изненадан съм от решението на ОИК. На практика се получава така, че ако дадено лице има настоящ или постоянен адрес в Сунгурларе допреди 6 месеца, но е променил единият в  Пловдив – той може да бъде кандидат.

 От 1997 година не съм променял постоянния си адрес.  В Белгия, където съм живял дълги години, изискванията са много по-опростени. Но законът е закон и всички трябва да го спазваме. Идеята, с която аз и моите съмишленици създадохме  „Браво, Пловдив!” не бе да влизаме във властта. Решихме да се включим в местните избори, когато направихме десетки акции за подобряване на градската среда и потърсихме съдействие от  общината за казуси, с които не можем да се справим. Но получихме само формални отговори , които по никакъв начин не ни задоволяват. „Браво, Пловдив” тепърва ще се развива и ще ангажира все повече доброволци.

Предавам щафетата на един от учредителите на сдружението Савина Петкова, която освен ентусиазъм за промени, притежава и огромен административен опит.  Аз оставам начело на „Браво, Пловдив” и ще я подкрепям с всички сили.

Парадоксалното  в случая е, че в нашата листа с общински съветници , присъстват китайски гражданин, който е инвеститор в Пловдив, има граждани на Ливан, които от години развиват бизнес тук. Аз съм четвърто поколение пловдивчанин, но не мога да участвам в местните избори. Невероятно, но факт!”, каза Веселин Костов.

След проведено събрание на „Браво, Пловдив” членовете единодушно избраха Савина Петкова за кандидат за кмет и водач на листата. Тя бе официално бе регистрирана като кандидат-кмет на организацията,  която ще се яви на местните избори в Пловдив с регистрацията на „Българска прогресивна линия”. Петкова е уважаван юрист с изключително богат опит, като бе и един от най-успешните председатели  на Общинския съвет в мандат 2015 – 2019. Тя е един от учредителите на гражданското сдружение, като е един от двигателите на множество от инициативите.

 „Невероятна е енергията на младите хора в  „Браво, Пловдив“, които искат да променят Пловдив и да го превърнат в по-добро място за живеене за себе си и своите деца. Това е нещото, което ме мотивира да се присъединя към тях още в началото. Безбройните инициативи, които реализирахме за последните няколко месеца ни дават увереност, че можем да се справим, но е нужно да разполагаме с институционалните ресурси, за да го направим.

Всички ние заедно бяхме убедени, че  в лицето на Веско сме открили правилния човек, който има визията да поведе града ни по пътя на промяната и да спрем деградацията през последните години. Именно за това, аз не присъствах сред кандидатите в първоначалните изборни книжа.

 За огромно наше съжаление законодателят все още намира начини как да възпрепятства участието на гражданските сдружения в местното самоуправление. Потвърждава се една стара истина, че духът на закона не винаги съвпада с буквата на закона.  

Последва моята номинация за кметската надпревара, защото да си роден в Пловдив, да милееш за своя град, да го носиш в сърцето си, не е достатъчно за законодателя, за да имаш право да се кандидатираш.

Всички знаете, че през годините съм доказала, че аз не се страхувам да водя битки и затова, когато получих номинацията от „Браво, Пловдив“ не се поколебах. Не искам трудът, ентусиазмът и отдадеността на всички в това гражданско сдружение да бъде прекършен процедурно. Вярвам, че пловдивчани ще ни подкрепят в тази битка за един по-добър Пловдив, защото ние искаме да я водим заедно с тях и за тях”, заяви Савина Петкова.