Найден Тодоров и Кръстю Кръстев отново си смениха ролите

  • от PlovdivTime
  • 19:17, 09.04.2024
Новият министър на културата Найден Тодоров пое поста от досегашния – Кръстю Кръстев, на специална церемония по приемственост днес в сградата на бул. "Стамболийски".
 
„За мен е чест и голямо удоволствие да ви предам този пост. Адски спокоен и уверен съм, вярващ в това, което ще направите за Министерството на културата, то заслужава най-доброто и аз смятам, че Найден Тодоров е най-доброто, което може да се случи на Министерството на културата. Възхищавам ви се, поздравявам ви и ви пожелавам от все сърце на добър час“, каза досегашният министър Кръстю Кръстев, като посочи още, че Найден Тодоров е не само много добър диригент, но и много добър човек.
 
Кръстю Кръстев символично предаде на наследника си Найден Тодоров фототипно копие на прочутата Манасиева хроника, която „е символ на задълженията в Министерството на културата“ и която в знак на приемственост си предават министрите на културата.
 
„С министър Кръстев вече имаме опит в приемането и предаването. Аз съм спокоен за това, което намирам, защото и двамата сме от една сфера и няма как да нямаме близко виждане за това, че културата трябва да върви напред, каквото и да става“, сподели министър Найден Тодоров. И допълни: „И двамата знаем, че една нация не се формира от икономика, не се формира от нищо друго, освен от културата“.
 
По думите на министър Тодоров именно културата прави група хора народ.
 
„Точно културата е най-важната за всички нас – това съм твърдял аз винаги, а съм сигурен, че това е верую и на г-н Кръстев. Това означава, че върху всички Вас пада огромна отговорност“, обърна се министър Тодоров към екипа на Министерството на културата. Той обеща, че ще се постарае да продължи пътя на министър Кръстев и културата да върви напред. „Оттук нататък това, което мога да обещая, е, че ще положа всички усилия, както съм го правил и винаги, всеки един от Вас да се чувства спокоен, че е защитен и че работи правилното нещо за бъдещето на този народ, който доста е изстрадал през последните десетилетия“, сподели още министър Тодоров.
 
На официалната церемония в Министерството на културата присъстваха от ръководния екип на институцията, както и директори на дирекции.