Розалия де Соуза: Пловдив е щастие и горещина, аромати и щастливи хора

  • от Парашкева Иванова
  • 09:51, 04.08.2022

За първа година Plovdiv Jazz Fest има своето лятно издание. Plovdiv Jazz Summer стартира снощи в Лятно кино "Орфей" с програмата "Дългите сенки на август" на Мирослава Кацарова, бразилката Розалия де Соуза (4 август) и Белослава (5 август). Втората част от лятната програма ще бъде от 26 до 28 август в село Марково, където ще бъде и концертът на Теодосий Спасов.

Росалия де Соуса, която ще зарадва меломаните с концерт тази вечер от 21 ч., е родена в Нилополис, квартал на Рио де Жанейро, известен със своята школа по самба Бейха-Флор (в превод от португалски – колибри).

Страстта си към музиката тя развива благодарение на своя баща. След пътуване до Италия през 1989 година, Росалия се мести в Рим, където следва музикална теория, кубински перкусии и история на джаза. Във Вечния град тя се свързва с музиканти от различен произход, свирещи бразилска музика. Сред тях е италианският пианист Джовани Гуачеро, благодарение на който Росалия получава първата си възможност да пее в някои от най-добрите джаз клубове в Рим. Типичният й репертоар включва класически бразилски композитори като Том Жобим, Баден Пауъл, Жоао Жилберто, Серджо Мендес, Еду Лобо, Джойс, Чико Буарке, и много други.Ретро и модерна едновременно, Розалия де Соуза е вече добре позната на пловдивската публика, тъй като през 2015 г. с неин концерт бе открит Plovdiv Jazz Fest. Този път тя ще пристигне със своя квартет и ще представи последния си албум Inspirada, появил се през март тази година. 

- За втори път сте в Пловдив. С какво ваше усещане свързвате града?

- Щастие и горещина, аромат на цветя и приятелски настроени хора.

- Разкажете ни какво сте подготвили за концерта си в Пловдив?

- Наистина нямам нищо подготвено. Предпочитам да се вгледам в лицата на хората и да почерпя вдъхновение от този миг. Имам предвид, че обичам да усещам настроението на публиката и да намеря как да балансирам звуците чрез тя.

- Къде намерихте вдъхновението за новия си албум „Insperada”?

- Не в това конкретно десетилетие. Не можете да решите кога ви идва вдъхновението. Може би съм възрастна дама, която търси себе си повече от миналото и се опитва да го изрази без страх.

- Вие сте бразилка, но живеете и работите в Италия. Голяма част от творчеството ви е в стила на ретро естетиката на 60-те. Защо точно този период е вдъхновение за вас?

- Родена съм през 60-те и абсолютно през 70-те в моя семеен дом можеше да се чуе цялата музика на 60-те. Баба ми, майка ми, чичовците и най-вече баща ми много обичат музиката. Наистина мисля, че музиката е запечатана в главата ми повече от други десетилетия.

- Как музиката променя и насочва живота ви?

- Като... Хм, чувствам музиката като част от живота си, важна част и определено част, която не мога и не искам да отделя. Музиката ме води до големи емоции и това е посоката на живота ми.

- Кой е най-големият житейски урок до момента?

- Ръководя се от два принципа: всичко може да бъде променено и много неща могат да бъдат намерени в нищото.

Живеем в странни времена. Светът се променя пред очите ни със зашеметяваща скорост. Какви са начините да продължим да поддържаме връзка с историята и нашата културна памет?

- Съгласна съм с теб. В същото време, както смятам, че историята и популярната култура са важни, така вярвам и в новите форми.  Не съм чист босановист и вярвам, че след 50 години ще има нов начин да го правим. Имам предвид, че не можем да се борим срещу промяната, а да я адаптираме колкото е възможно повече към оригинала.