Романът „Островът“ на Александър Секулов се прехвърля на големия екран

  • от PlovdivTime
  • 15:20, 05.07.2017

от Паулина Гегова

Пловдивският културен елит може да се зарадва от последната новина, свързана с писателя Александър Секулов. Неговият роман „Островът“ ще бъде пресъздаден на големия екран под формата на сериал от осем епизода.

Сашо Секулов е едно от най-ярките и успешни литературни явления през последните години не само на пловдивската, но и на националната сцена. Като драматург на Драматичен театър Пловдив, през ръцете му са минали десетки чужди текстове.

Сега Национална българска телевизия ще финансира създаването на сериал по текста на превърналата се в емблематична книга „Островът“. Това стана ясно след специална селекция и оценка на влезналите предложения в обявената годишна конкурсна сесия за селекция и подбор на филмови продукции на БНТ. Художественият екип на телевизията е оценил проекта на Секулов с 85,9 точки, което го поставя на първо място сред останалите предложения.

 Сценаристи на бъдещия сериал са Симон Еди Шварц, Пламена Велковска, Сабина Иванова. Режисьори  Милко Лазаров, Милена Андонова, Кристина Грозева, Петър Вълчанов и продуцент  Ред Карпет ЕООД-Веселка Кирякова.

Друга любопитна новина е възможната екранизация и на нашумелия и спечелил си куп признания роман на Недялко Славов „Камбаната“, чийто сценарист е самият Секулов. В момента се работи по сценария, след което следва одобрение от Националния филмов център.

Ако това се случи, Пловдив ще има два повода, за които да се радва и ще затвърди статуквото си на литературна столица на България.