“Рок звездата“ с цигулка Ара Маликян превзе пловдивската сцена след дълго чакане

  • от Соня Желязкова
  • 14:00, 18.05.2021

Цигулката на един арменец и пианото на един кубинец покориха сцената на Пловдив. Световноизвестният Ара Маликян изнесе два последователни концерта в компанията на Иван Мелон в комплекс С.И.Л.А.

Появата им в България се отложи на няколко пъти заради пандемията, но повече от година по-късно виртуозът успя да завладее публиката с талант и пластичност. Верните фенове на Ара преживяха незабравима вечер, а дългото чакане си заслужаваше, защото екстравагантният музикант представи по неповторим начин новото си мащабно, цветно и еклектично шоу “Royal Garage Tour“.

Представлението беше като проекция на живата му – мултикултурно пътешествие, наситено с много емоции, цветове, усещания, послания. Светлинното шоу в залата пък допълваше всеки един тон, идващ от струните на Ара и клавишите на Мелон. Двамата не спираха да комуникират чрез звуци и жестове, така сякаш на моменти образът им се сливаше в един.

Световноизвестният виртуоз на цигулката не пропусна да се доближи до публиката – както физически, така и емоционално. Откри концерта си с изпълнение близо до зрителите и го закри така, а в паузите хващаше микрофона и разказваше истории. Освен харизма и пластика, Маликян блесна и с неподправено чувство за хумор.

„Преди време, когато колегите ми в университета обсъждаха кой известен майстор е изработил цигулките им, аз всячески избягвах въпросът да идва към мен, тъй като се срамувах от моята. Знаех, че тя не беше кой знае колко впечатляваща, затова се изнизвах от темата. Един ден обаче един мой колега, който беше така да се каже глупав, реши на всеослушание да ме попита кой е правил моята цигулка. Правех се, че не чувам и нещо си блеех настрани“, разказа Ара Маликян и продължи: „Така обаче постигнах обратен ефект, защото всички погледи се насочиха към мен и се чудеха защо не отговарям. Беше неизбежно да кажа нещо. Изведнъж ми дойде от нищото: Равиоли! Алфредо Равиоли“.

Младият арменец си измислил този несъществуващ артист и му привнесъл толкова богат опит и драматична биография, че постепенно всички му повярвали.

„В един момент самият аз започнах да вярвам, че Алфредо Равиоли съществува. Затова  композирах песен специално за него“, завърши Маликян преди да разходи феновете си из музикалният свят на имагинерния майстор на цигулки – Равиоли.  

Освен забавление и шоу, той разказа и няколко трогателни истории, съпътствали живота му. В унисон с тях бе и едно от последните изпълнения в гастрола му. Него той композирал по време на Covid кризата и посветил на онези, които са били сами и са се чувствали самотни.