Родената в Пловдив Стела Драйс е номинирана за мемориалната награда “Астрид Линдгрен“

  • от PlovdivTime
  • 12:30, 23.02.2023

Трима български творци, сред които и родената в Пловдив илюстраторка Стела Драйс, която живее и твори в Германия, са сред номинираните за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“. Заедно с нея са отличени са писателката Юлия Спиридонова и илюстраторът Ясен Гюзелев, съобщи БТА.

Сънародниците ни влизат в съревнование за наградата с общо 251 имена от 64 държави. Сред номинираните са някои от най-изтъкнатите творци в литературата за деца и младежи в света. Лауреатът на наградата „Астрид Линдгрен“ ще бъде обявен през март 2023 г.

Юлия Спиридонова е родена  през 1972 г. в семейството на художници в София. Работи като сценарист и писател на свободна практика. Автор е на няколко куклени поредици за „Лека нощ, деца“ и на седмичното тийн предаване на БНТ „Здравей“. Сред издадените й книги са „Гугулетата“ (1999), „Приказки за гугулета“ (2000), „Приключения с Джиго“ (2003), „Любими попътечо“ (2007), „Тина и половина“ (2009) и др.

Ясен Гюзелев е признат за един от най-добрите илюстратори в света. Той сътрудничи с издателства като германските "J. F. Schreiber" и "Aufbau-Verlag", канадското "Simply read books", английското "Walker books", тайванското "Grimm Press". След завършването на Националната художествена академия в София, Гюзелев заминава за Италия и работи там в продължение на няколко години. В периода 1990-1993 г. илюстрира книги и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция. Големият му пробив идва с "Алиса в Страната на чудесата" от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен медал от Американското общество на илюстраторите и Гран При за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство. Сред по-важните му отличията са диплом от "Златния молив на Белград" през 2001 г. и Independent publisher book award в САЩ през 2002 г. 

Стела Драйс е родена през 1972 г. в Пловдив. От 1995 г. живее в Германия. Учила е моден дизайн в Хамбург. Днес тя живее като илюстратор на свободна практика в Хайделберг. За своята работа Стела Драйс е отличена с многократно. Получава наградата за публикация на град Хаселт, Тройсдорфската наградата за илюстрирана книга и златната плоча на биеналето на илюстрациите в Братислава. Тя показва своите илюстрации на международни изложби. Нейни творби бяха представени в пловдивската галерия "Лабиринт".

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена през 2002 г. от шведското правителство след смъртта на детската писателка. Журито се състои от дванадесет души - писатели, литературоведи, художници, критици и библиотекари и се определя от Шведския съвет по култура. Семейство Линдгрен е представено от правнука на писателката Юхан Палмберг. Мемориалната награда се присъжда ежегодно на творец или организация за изключителен принос към литературата за деца и юноши. Паричната премия е пет милиона шведски крони. Администрира се от Шведския съвет по изкуствата. Целта е да се привлече вниманието на света към детско-юношеската литература и правата на децата.