Пулмолог: Дори и да затворим всичко, вирусът пак ще се разпространява

  • от PlovdivTime
  • 10:00, 16.12.2020

Мерките трябва да се запазят, но не и да бъдат въвеждани по-строги ограничения. Тази позиция изрази пулмологът д-р Александър Семедчиев.

„Все още честотата на разпространение на инфекцията е значителна, въпреки че имаме лек спад на новозаразените. Дори и да имаме пълно затваряне, вирусът ще продължи да се разпространява. Затова няма смисъл да въвеждаме по-строги мерки.  По празниците трябва да бъдем разумни, не е необходимо да има пълно затваряне. Дори и да има пълна блокада ще продължи да има много работа в болниците и интензивните отделения, някои хора може да не навлязат в 2021 година“, коментира медикът.

Той призова да се спазват мерките – дистанцията и носенето на маски, за да може все пак да се ограничи разпространението на вируса.

„Маските трябва да се носят масово, трябва  да го правят всички, за да може максимално да има ефект. Носенето на маски не предпазва нас, но пази околните. Това е лесна и безпроблемна мярка, която не се получава повреда, а има само полза“, заяви Семедчиев пред БТВ.

Той категорично заяви, че ще се ваксинира.

„Имаме доста сериозно поредно разцепване на общественото мнение, една голяма част от обществото не знае на къде да тръгне, именно защото се чуват различни мнения. Ваксините са единствената мярка с която ние можем да изградим групов имунитет“, каза още той.

Все още, обаче няма яснота дали хората, които вече са изкарали заболяването, трябва да се ваксинират.