Проучване на пловдивчанин: Антиваксърите са срещу затягането на мерките, информират се за вируса без да проверяват източниците

  • от Соня Желязкова
  • 11:41, 03.02.2021

Млад пловдивчанин изготви информационно видео за ваксините и отношението на народа към тях, базирано на собствено проучване. Димитър Фердинандов, който любителски се занимава с видеообработка и анимиране,  споделя, че идеята за това видео дошла като последствие от наблюденията му върху дезинформираността и некоректните новини, които се разпространяват в социалните мрежи и медиите.

За никого не е тайна, че част от хората показват особен скептицизъм по отношение ваксините, а основната причина за това е недоверието към вируса като медицинско явление, както и към здравните органи, отговорни за борбата с него.

Именно това провокирало Димитър да се захване с нелеката задача да изготви щателно проучване, което да се превърне в базата, върху която да стъпи при изработката на видеото. Част от подготовката, споделя самият той, било изчитането на множество актуални проучвания, медицински журнали и студии.

Желанието му да изготви подобно видео стартирало още през лятото, когато за пръв път се заговори за ваксинация.

В интервю той споделя, че идеята му била да направи видео, в което да синтезира научната информация, но същевременно да бъде достъпно за хората. През подготовката си търсил отговори на въпросите: как SARS-CoV-2 причинява COVID-19, как се лекува заболяването, как работят ваксините, при какви условия са създадени и защо точно се нуждаем от тях. В проучването му е включено също какви регулаторни тестове преминават ваксините и отговори на търсената от обществото информация − нежелани реакции и причината, поради която производителите да не поемат съдебна отговорност.

След работа в продължение на месеци, неговото видео стана достъпно в официалния му канал в YouTube в края на януари. Много скоро след това то доби значителна популярност сред народа, а признанието не закъсняло. 

Димитър Фердинандов споделя в интервю по-рано тази седмица:

„До голяма степен отзивите бяха изключително позитивни. Дори започнах да получавам обратна връзка от мои бивши съученици, които изучават медицина. Информираха ме, че преподаватели са споделяли видеото ми в техни групи. Преди няколко дни ми омекнаха колената, когато д-р Симидчиев го публикува в личния си профил във Фейсбук“.

За да бъде максимално близко до хората, Димитър организирал провеждането на мащабна анкета, чрез която да проследи мнението на българите за ваксинацията.

Какво мислят българите по повод ваксините разказва самият Димитър Фердинандов пред TrafficNews:

„Провеждането на проучването беше тясно свързано с подготвянето на сценария за видеото. Анкетата имаше за цел да установи нагласите на обществото и да идентифицира основните страхове от ваксините, за да мога да отделя повече внимание във видеото на тях“.

Пловдивчанинът споделя, че въпросникът все още набира отговори, но предварителни данни сочат, че в проучването към 28.01.2021 г. са участвали 1 254 души, като най-голям се оказа процентът на жените - 77,4% от анкетираните (21,6% са мъже, а 1% са избрали да не посочват своя пол).

Най-активната възрастова група е тази на 22-до 35-годишните (33,2%), последвана от групата на 36- до 45-годишните (29,7%) и тази на 46­­- до 65-годишните (20,3%).

По данни от неговото проучване 94,4% от анкетираните живеят в градове, 43,8% от които в един от областните градове. Магистратура е най-високата образователна степен, която притежават 44,7% от допитаните, бакалавър е най-високата за 17,9% (5% от които са студенти), последвано от средното образование, което е най-високата образователна степен за 16.3% (студентите в тази група са 63%).

„Що се отнася за нагласата им за поставяне на ваксина срещу коронавирус, 27.1% със сигурност ще си поставят, 14,8% биха поставили на себе си, но не могат или не искат да имунизират децата си. Не желаят да се ваксинират 35%, докато 21% се двоумят. Именно към тези 21% исках да се обърна с видеото“, споделя Димитър.

РНК ваксините се оказват едновременно най-желаните и най-нежеланите. Близо 43% от хората, чиито отговори говорят за недоверие към ваксините срещу COVID-19, не желаят да си поставят РНК ваксина, докато 57% от тези, които имат доверие към ваксините, искат да си поставят именно РНК ваксина.

„Интересно е да се отбележи, че тези, които имат позитивна нагласа към ваксините, са с до 4 пъти повече в подкрепа на затягането на мерките в страната – цели 76% от хората с позитивна нагласа, желаят затягане на мерките. Същото се отнася и за проверяването на достоверността на източниците на информация“, коментира пловдивчанинът.

Анкетираните, които имат доверие на ваксините срещу COVID-19, са с до 4,5 пъти по-вероятни да проверят достоверността на източниците на информация от тези, които имат някаква негативна нагласа.

„Основни страхове се оказаха бързият период на разработка, съдържанието на ваксините, ефект на ваксините върху бременността и фертилитета. Откроиха се притеснения от рязката промяна в нагласите на специалистите и недоверие в институциите и производителите, отказващи да поемат съдебна отговорност“, откроява Димитър.