Прощаваме се с писателя Антон Дончев на 24 октомври

  • от PlovdivTime
  • 12:38, 21.10.2022

Поклонението пред големия български писател академик Антон Дончев, който почина на 20 октомври, ще се състои на 24 октомври, понеделник от 10 до 13 часа в Българската академия на науките, съобщават от БАН. Във фоайето ще бъде поставена книга за изказване на съболезнования в памет на автора на "Време разделно".

"С кончината на акад. Антон Дончев Българската академия на науките, българският народ и българската култура загубиха един от най-видните си представители и изключително достоен човек", пише още в съобщението на БАН по повод загубата на големия писател.
От там припомнят, че през 2000 г. Антон Дончев е избран за академик на Българската академия на науките. През годините акад. Дончев е получавал множество награди и отличия, между които: наградата за балканска литература „Балканика“, орден „Стара планина“ първа степен, Голямата награда на Софийския университет за литература и почетния знак на синя лента, Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2005 г., Доктор хонорис кауза на УНИБИТ,  Орден „Св. Св. Кирил и Методий“  – огърлие за значими постижения в културата и в чест на неговата 80-годишнина, Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет, Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ и др.

Фотография: Фондация "Деца на България"