Проф. Мурджева: Науката няма ясни данни за праговата стойност на протективните антитела

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 11.11.2021

"За момента няма консенсус и категорични научни данни за праговата стойност на т.нар. протективни антитела, които ни защитават от Covid-19. Предполага се, че тази стойност трябва да е достатъчно висока, но това зависи от индивидуалните възможности на имунната система да реагира на присъствието на вируса и от придружаващите заболявания. ... Науката все още не може да даде ясни данни каква е праговата стойност на протективните антитела". 

Това каза пред БНР проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към МЗ, и подчерта, че становището на експертите по темата за антителата не е било безусловно.

По думите ѝ въвеждането на зелен сертификат след изследване на антитела е "добро и полезно решение", но не отменя възможността за ваксинация:

"Няма алтернатива в момента на ваксините, дори доказването на такъв антителен отговор", подчерта тя. 

Тя подчерта, че става дума за местен зелен сертификат - валиден само в България:

"Все пак това е един жест към тези, които не са успели да се регистрират и са минали латентно през инфекцията, не са разбрали, но все пак са изработили антитела". 

Проф. д-р Мариана Мурджева обясни, че антителните тестове се правят чрез изследване на кръвта за наличие на антитела, които са молекули, циркулиращи в кръвта, способни да спрат вируса, като се заловят за него

"Валидността на такъв тест е 90 дни", посочи проф. Мурджева.

Тя отново препоръча трета ваксинационна доза 6 месеца след завършена ваксинация, защото изследвания показват, че тогава започва намаляване на концентрацията на антителата:

"Тази концентрация пада и при преболедувалите", уточни проф. Мурджева и уточни, че високата заболеваемост в тази Covid вълна се дължи на Делта варианта, който е много по-заразен, но и на ниския брой ваксинирани в България.

"В други държави относителният дял на смъртните случаи е по-нисък, защото по-малка част стигат до хоспитализация и смъртен изход заради защитеността на населението от ваксинацията. Вече има категорични данни, че смъртността в Англия е 4 пъти по-ниска от миналата година"