Проф. Мурджева: Алергичната реакция е най-сериозното опасение като странична реакция от ваксината

  • от PlovdivTime
  • 19:00, 11.01.2021

"Най-голямото опасение при ваксинирането е да не се развие алергичен шок, което е описано, т.е. алергичната реакция е най-сериозното опасение като странична реакция", каза пред БНР проф. Мариана Мурджева, имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив, член на Националния ваксинационен щаб.

Тя обясни, че във всички имунизационни пунктове са дадени указания и са осигурени лекарства, с които да се неутрализира такава алергична реакция. Проф. Мурджева сподели, че тя вече е ваксинирана с първата доза от ваксината.

"750 хиляди души-това са 1,5 млн. дози ваксини,  трябва да бъдат имунизирани до края на август с ваксините, които ще бъдат доставени от "Модерна" и "Пфайзер" ", подчерта тя.

"Голямата доставка се очаква от "АстраЗенека" - 4,45 млн. дози ще пристигнат и ако до края на годината успеем да извършим имунизацията, ще имаме значителен относителен дял на ваксиниране на населението на страната", коментира тя.

Проф. Мурджева уточни, че предстои одобрение на тази ваксина от Европейската агенция по лекарствата. По думите ѝ няма сравнителен анализ на отделните ваксини, но се предполага, че те ще създадат еднакъв имунен отговор. Тя посочи, че вече има изследвания, които потвърждават сходни данни на имунен отговор от ваксините "Пфайзер" и "Модерна".

"Не знаем колко дълго ще трае имунният отговор", добави още проф. Мариана Мурджева. Тя бе категорична, че хора с компрометирана имунна система не трябва да се ваксинират.