Проф. Минеков към Атанас Атанасов: Попадате в блато, заразено с корупция, бръкнете дълбоко

  • от PlovdivTime
  • 20:11, 13.12.2021

Новият министър на културата Атанас Атанасов пое поста от проф. Велислав Минеков на кратка церемония днес в сградата на МК.  На събитието присъства досегашният политически кабинет на Министерството.

„Попадате в едно блато, заразено от корупция. Трябва да бръкнете дълбоко в миналото така, както го направих и аз. Върнете всички откраднати имоти, върнете средствата. Съберете кураж да направите това, което аз не успях.” – с тези думи проф. Велислав Минеков се обърна към своя наследник, пожелавайки му успех на новия пост начело в Министерството на културата. Проф. Минеков подчерта, че задачите във висшата културна институция са много, затова и ако бъде потърсен от новия министър, винаги е готов да му даде съвет.

Министър Атанасов благодари на своя предшественик за готовността му да окаже подкрепа. Изрази усещането си, че управлението на проф. Велислав Минеков, макар и краткотрайно, ще остави следа в българската култура именно с борбата против корупцията и с борбата за справедливост. „Надявам се, че нашият отбор, който идва, ще е достоен наследник в Министерството на културата.”, подчерта министър Атанасов. Той сподели, че е искал в първия си ден да започне с мечтите и особено – невъзможните мечти. „Аз вярвам, че за тези мечти си заслужава много да се бориш. Това знам от собствен опит, знам го с упоритостта на младия човек, който не може да се примири с клишето, че така просто няма да стане.”, сподели още министър Атанасов. „Ако в момента е мечта България да се превърне в утвърден културен център на световната карта, значи си заслужава най-много да се борим за това – с всички усилия.”, изтъкна той. Неговото виждане е, че трябва да полагаме усилия културата да достига до възможно повече хора, защото тя е тъканта, която ни свързва в общност, тя ни дава идентичност. Министър Атанасов е категоричен, че имаме наистина много какво да покажем от родната култура, затова и има желанието тя и историята ни да са достъпни до хората, да бъдат близки и желани. „Сякаш през времето са се натрупали твърде много пропуснати възможности, като прах, и това пречи на културата ни да създаде продукт на световно ниво. Вярвам, че сега е моментът да започнем промяната – с качествени закони, с решителност и с искрено желание. Смятам, че е крайно време да спрем с нагласата първо да си оправим икономиката, а културата да я мислим после. Културата е икономика и това ще ви кажат във всяка една цивилизована държава”, подчерта министър Атанасов.

Той коментира и епидемията от Ковид-19, която предизвика колективна парализа в обществата и в борбата, с която на първа линия застанаха изкуството и културата, за да започнем да вървим постепенно обратния път към нормалното. „Оказа се, че културата е много по-ценна за живота ни, отколкото осъзнаваме. Тя ще бъде приоритет на новото управление. И една от първите задачи, с които ще започнем, е дълго отлаганата Стратегия за развитието на българската култура за следващите десет години. Защото е време да се погрижим за българската култура, време е всички ясно да видят нашата посока, да действаме предвидимо и спокойно, най-вече със съзнанието, че това е важно за всички нас, за цялото ни общество и за националната ни репутация. Време е да действаме”, призова новият министър на културата Атанас Атанасов.

Спазвайки дългогодишната традиция, проф. Велислав Минеков символично предаде на новия министър на културата Атанас Атанасов фототипно копие на преписа на прочутата Манасиева хроника, която традиционно си предават министрите на културата, като му пожела успех.

Снимка: Министерство на културата