Проф. Мария Шнитер изнася лекция за традиционната култура на Източна Африка

  • от PlovdivTime
  • 16:17, 15.11.2020

Проф. дфн Мария Шнитер ще изнесе лекция на тема „Инициационни ритуали в племената сабини, пукот и Карамоджа в Източна Африка“ на 17 ноември от 16 маса в ПУ "Паисий Хилендарски".

В лекцията ще бъдат представени предварителни резултати от теренно проучване на тема „Обрязването като централен момент в жизнения цикъл на племената в източна Африка“, проведено в рамките на Екваториална академия за мир (V Equator Peace Academy), организирана от Uganda Martyrs University – Kampala, съвместно със CEDAR, през декември 2019 г.

Темата на академията – „Body culture in East Africa”, дава възможност за интересни наблюдения и анализи върху протичащите процеси на трансформация на традиционната култура на разглежданите общности, която е сравнително слабо позната в извънафриканския научен контекст.

Проф. Мария Шнитер е преподавател в Пловдивския университет от 1984 г. Като стипендиант на Фондация “Александър фон Хумболд” от 1992 г. е специализирала в университетите във Фрайбург, Вюрцбург, Берлин и Кьолн.

Между 1999 и 2003 г. преподава български език, литература и култура в университета Виена, Австрия. Основател и първи декан на Философско-историческия факултет на ПУ (2004-2012). Чете лекции и участва в научни форуми в Италия, Великобритания, Белгия, Израел, Русия.

От 2011 г. е съдиректор на Международното лятно училище по религии и обществен живот (BSSRPL), провеждано в Пловдив. Автор на научни трудове, публикувани у нас и в чужбина.