Приключенците Максим и Стефан Иванови разказват за 4444 мили със 105 дни гребане в Атлантика

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 12.06.2022

Приключенците  Максим и Стефан Иванови ще се срещнат с пловдивчани на 14. юни от 18 часа на пл. „Стефан Стамболов”. Те ще представят книгата „Неверест“  и ще разкажат за изминатите  4444 морски мили, 105 дни с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите. Резултатът от приключението им е Рекорд на Гинес  за „Най-млад гребец, прекосил океан“ (Максим Иванов на 16 години и 293 дни в деня на отплаването);  Рекорд на Гинес за „Най-млад гребец в двойка, прекосил океан“; Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите.

По време на срещата Максим и Стефан Иванови ще разкажат за първата и единствена гребна експедиция за България през Атлантическия океан в сезона на ураганите. Присъстващите ще могат да видят лодката „Неверест“, която двамата са построили собственоръчно в гаража на къщата си в София.

Книгата „Неверест“ не е само разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение. Тя е вдъхновяваща история за двама смели мъже, които решават да изпитат силите си насред свирепата арена на океана.

 Експедицията на Максим и Стефан Иванови започва на 14 юни 2020 г. от Португалия, а целта им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад.    105 дни на вода, 4444 морски мили (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже в една гребна лодка, създадена от собствените им ръце. Хиляди хора по света със затаен дъх следят всяко загребване, всяка прогноза за приближаващ ураган или техническа повреда на борда.

 Максим и Стефан Иванови са активни застъпници на кампанията „Да! За живот!“ на Министерството на здравеопазването, която има за цел да стимулира донорството на органи след смъртта за животоспасяващи трансплантации.

ИСТОРИЯТА ИМ:

Максим и Стефан Иванови са син и баща, които обичат да пътешестват, да предизвикват себе и да живеят извън коловозите. Без никакъв опит в гребането, строежа на лодки и мореплаването те  построяват в гаража си в София океанската гребна лодка „Неверест”, с която прекосяват Атлантическия океан през лятото на 2020 г. Експедицията им бе посветена на кауза, която има за цел да стимулира повече хора да даряват органи след смъртта, които да се използват за животоспасяващи трансплантации. С успешното завършване на своето плаване те насочиха вниманието на стотици хиляди българи в тази посока.

Максим Иванов е роден на 25 август 2003 г. в Бразилия. В момента е гимназист в ЧСУ „Свети Георги“ в София. Обича дебатите и времето, прекарано с приятели.

След експедицията Макс е вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ с два рекорда за: „Най-млад гребец, прекосил океан“ и „Най-млад гребец в двойка, прекосил океан“.

Стефан Иванов е роден в София на 24 август 1972 г. Финансист по образование. Управляващ партньор на финансовия бутик Challenger Capital Management, а преди това - генерален директор на Citibank за България.                               

През 2011 г. става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2019 г. успешно завършва един от най-трудните планински ултрамаратони: UTMB-PTL с дължина 300 км. и сборна денивелация от 25 000 метра.  Обича природата и предизвикателствата.