Преподавателят по Хюман дизайн Костадин Тодоров: COVID-19 е глобален експеримент, на прага сме на нова епоха

  • от Парашкева Иванова
  • 16:29, 05.05.2020

Научени сме да вземаме решения с ума си, да претегляме плюсовете и минусите, да се учим от миналото, да планираме и да преследваме целите си. Но правим това по стандартни модели, които не отчитат нашата индивидуалност. Следователно някои от решенията, които вземаме не работят за нас макар и на пръв поглед да изглеждат правилни. Причината за това е, че не отчитаме какъв е дизайнът, с който сме родени. Живеейки в съгласие с това, което носим като предразположеност, реализираме потенциала си и живеем живот по мярка, в който има повече удовлетворение, успех, умиротвореност и изненада. Системата  Хюмън дизайн е създадена от канадеца Ра Уру Ху през 80-те години на 20-ти век.  Тя е синтез между няколко съвременни науки / биохимия, астрофизика, генетика/ и няколко древни философии /астрология, кабала, системата на чакрите и И- дзин/. Използва се информация за мястото и времето на раждането ви и местоположението на планетите в слънчевата система, за да изготви т.н. индивидуална Рейв Карта. Системата определя четири основни типа хора Генератор, Прожектор, Манифестор и Рефлектор. Към първия тип съществува и под-тип - Манифестиращ Генератор. Хюман Дизайн не дава готови отговори, а показва начинът, по който хората могат да вземат решения. 

Последните месеци поставиха милиони хора в абсолютно нова и непозната ситуация.  Затрупани от цифри за заболели и починали от коронавирус,  от мрачни прогнози за икономическа криза, каквато планетата не помни,  всеки от нас се пита – какво ни очаква, какво да правя, как да се справя със страховете за бъдещето си?

TrafficNews потърси отговори от Константин Тодоров - един от най-добрите преподаватели по Хюман дизайн в света. Българинът води лекции  за системата от години, като превежда  сложната материя на лесен и достъпен език. Константин разказва увлекателно, с много примери и истории от живота, така че Хюман дизайн да може да се приложи във всеки живот и във всяка ситуация.  Има богат опит в бизнес консултирането и изграждането на успешни екипи.

- Как изглежда настоящата ситуация в света през погледа на Хюман дизайна?

-  В момента завършва един много голям цикъл за човечеството  и през 2027 година влизаме в нов етап на развитие.  Сега сме  в началото на последният 7- годишен цикъл от епохата, в която живеем.  През 2027 година завършва епохата на технологиите и влизаме в етап, който ще е свързан повече с индивидуалното оцеляване.  Според създателя на системата Хюман Дизайн през 2027 година ще започнат да се раждат хора, които ще имат колективно самосъзнание.  Новите хора ще имат възможност да намират език много по -лесно, ще се възприемат като част от едно цяло, а не като отделни единици.  Следващите 7 години ще бъдем свидетели на цялостна смяна на системата, която познаваме и в която живеехме досега.  Аз търгувам и на финансовите пазари и очаквах тази ситуация с интерес , защото  бяхме сигурни, че ще се появи ситуация, която ще накара  индексите да тръгнат надолу. 

 Какво е Ковид 19  - изненада, предвестник на очаквана трансформация, предупреждение, отмъщение на планетата или нещо друго?

- Започва глобална трансформация на света, в който живеем, на нещата които познаваме, на начина, по който вземаме решения.  Тази превъзбуда и еуфория, в която живеехме последните няколко години , която даваше някакъв изкуствен емоционален хаос  - всички пътуват нанякъде, всички са превъзбудени, всеки търси начин да си похарчи парите , ресурсите се пилееха – това е нещото, което приключи.  През последните 2 години цялото човечество бе в някакъв емоционален пик. Сега ще видим как тази емоционална вълна се срива.  Това е интересно време, в което ще се раждат съвсем нови възможности и хората, които са адаптивни, че се възползват от тази ситуация.  Очаква ни нова епоха, нова реалност, която няма нищо общо с познатата ни досега. В тази нова реалност ще се сменят ценностите на хората , ще се смени начина , по който гледат на живота си, ще се смени начина на взаимодействие . Темите, които ще преобладават през следващите 7 години ще са как да се справим с хаоса, как да намерим ново място под слънцето. Тази подреденост , която сме изграждали толкова години  , ще изчезне. Системите , които познаваме ще бъдат заместени от новите технологии, които познаваме.  Бюрокрацията ще бъде заместена от технологиите.

В нашите среди отдавна коментираме прелома, който ще настъпи през 2027 година. Още докато беше жив създателя на системата ни, той беше съобщил какво се очаква. Така че, ние не сме изненадани, чакаме с нетърпение новата епоха.

- Говорите за нови възможности, какви ще бъдат те?

- Възникват възможности да се интегрираме по различен начин. Това предстои да се случи, защото сега много хора ще останат без работа. И те трябва да намерят начин да оцелеят. За да можем обаче да взаимодействаме пълноценно , ще са ни необходими нови инструменти като Хюман дизайна, нови системи за психопрофилиране.  Вече има такива.  Възможностите ще са свързани с новите цели, които ще си поставяме. Сега трудно можем да го направим, защото сме с единия крак в миналото. 

 В момента има достатъчно ресурси, всеки един човек на планетата да живее пълноценно. Проблемът е , че хората не знаят как да управляват правилно тези ресурси. Хората дори не могат да управляват правилно собствения си живот, камо ли този на планетата. Това е нещо , което трябва да се промени, за да може да не си пречим, а да си помагаме. Идва времето , когато себепознанието няма да поредната мода в интернет, а нещо приложимо , което ще ни помага в ежедневния живот. То ще ни насочва как да се кооперираме, така че да има синергия между нас и това, което правим да има резултати , без да ни се налага да правим компромиси.

Този йерархичен строй, в който живеем в момента  и всички в системата козируват и изпълняват , той вече не работи. Вече сме хоризонтално настроени, всеки се чувства важен , всеки има авторитет , особено в социалните мрежи . И тези държавни системи,  които в момента държат хората под страх,  в един момент ще започнат да се разрушават . Тогава ще са ни необходими нови системи за взаимодействие.  Това вече се случва. Има все повече индивидуални професии. Ще се промени и отношението към професията. Сега човек си избира професия като не винаги е подходящ за него, но тъй като има такава диплома,  я работи.  Ще се промени начинът по който хората работят , взаимодействат, постигат резултати.

- Възможно ли е тази  йерархичната система , просъществувала векове, да се разруши толкова бързо и то без съпротива?   В момента наложените ограничителни мерки, сякаш  работят в обратна посока.

- Наложените ограничителен мерки са вариант за по - плавен преход . Мога да кажа, че на голяма част от хората им понасят доста добре. Тази хиперактивност,  в която живеехме досега , изведнъж спря и всеки остана сам със себе си. Изчезнаха излишните движения – да ставаш сутрин рано, да пътуваш за работа, изчезна тази безумна консумация. Хората бяха пренаситени. И затова  те преминават доста по-лесно през тази карантина.  Сега се видя, че много от нещата , които правим са излишни. Много хора могат да работят онлайн, децата да се обучават онлайн.  Сложно е за хората, които са загубили работа и не са осигурени.

Не са малко хората, които смятат, че COVID 19 е една голяма измама, имаща за цел да постави човечеството в зависимост. Експеримент ли е това, което ни се случва?

 - Да, това е глобален експеримент. Всъщност земята винаги се е управлявала от няколко клана,  които контролират  ресурсите.  Паралелно с това имаме една много усложнена бюрократична система, от която цивилизацията вече няма нужда, защото повечето от дейността на чиновниците може да се извършва  от компютърни системи.  Малко по-малко междинните звена, чрез които се поддържа йерархичната структура, стават излишни. Както на управляващите, така и на останалите  хора.  Системата не съответства на времето, в което живеем. Тя е претрупана.  Много професии вече са излишни.  В момента нещата могат да се случват много по-бързо и ефективно, но тъй като системата е остаряла – тя пречи на всички.  Експериментът по някакъв начин  забързва  тази промяна.  Като пример мога да дам онлайн – обучението на учениците.  Дайте си сметка какъв ресурс се пести. Сигурен съм , че в следващото десетилетие те ще учат във виртуални класни стаи. Най-сложно ще бъде за хората, които са родени по-назад във времето и ще трябва да се адаптират.  Но всеки човек си има място в това общество. И Хюман дизайна му помага да открие мястото, където ще се чувства най- добре, ще бъде най- ефективен и най- -полезен за себе си и за останалите.  След 2027 всеки ще отговаря сам за себе си.

 -  Това звучи като анархия.

- Да , така звучи , но няма да бъде точно така, защото технологиите по един или друг начин подреждат нещата. Експериментът с COVID 19 показа как хората  сами се ограничават едни други по отношение на предпазните мерки. След като им се каза, че има опасност и трябва да спазват дистанция, те започнаха да си говорят помежду си и да се самоограничават . Обществото е добре организирано по хоризонталата. Развило се е някакво самосъзнание. Няма тълпи по улиците, няма агресивни хора. Агресията намалява в цял свят. През последните години ние се движим от един много активен човек към един доста по-пасивен  и настроен творчески индивид. Т.е ние не се движим към бъдеще , в което да се борим за живота си. Ако ресурсите се разпределят правилно, базовите потребности на обществото да бъдат удовлетворени. Но това засега не се случва , защото има огромна инерция. 

Но на ниво дизайн се движим от активни към пасивни хора.  Залагаме повече на комуникацията, отколкото реално да произвеждаме нещо.  Реално хората не произвеждат кой знае каква добавена стойност.  Така, че тези които организираха този експеримент, следят  много внимателно какви са реакциите на хората.  Те получават цялата необходима информация през телефоните и социалните мрежи и ще бъдат наясно  какви ще са реакциите при  следващата  версия на COVID.  Така или иначе на хората ще бъде предложена алтернатива, за да няма  реакции. Една такава алтернатива е базовия доход. В момента в някои държави хората получават такъв във вид на помощи.

Но какво ще бъде това, което ще мотивира хората да създават, да произвеждат? Векове наред съзиданието движи човечеството – архитектура, изкуство, технологии.

 - Погледнете за какво се използват тези архитектурни шедьоври – за да могат хората да се снимат пред тях и да си ги постнат във Фейсбук или Инстаграм. След това да си броят лайковете. Всички велики достижения на човечеството в момента се ползват за туризъм. Последните 2-3 години имаше някакъв невероятен туристически бум. Всеки пътуваше нанякъде. Вижте в момента за какво се използват технологиите.  За някакви много битови неща – да се харесат , да се почешат, да се скарат . Преди ФБ имаше форуми, които привличаха хора с общи интереси. Те бяха изключително полезни и смислени. След това обаче се появиха социалните мрежи, в които всеки иска да покаже колко е готин и да го харесат.  Това е търговия с внимание, но това внимание не произвежда нищо. Т.е тази креативност, която имахме в началото на информационната епоха , започна да изчезва, нещата се опростяват,  всичко се свежда до харесва / не харесва.

 - Имате ли наблюдение как различните типове дизайн реагират на случващото се? Кои го понасят най- добре?

- Най- тежко понасят карантината манифестиращите генератори. Те са свръхпродуктивни  и имат нужда да се движат и да работят. Най- лесно е на прожекторите. Те нямат излишък от енергия.  Не им се налага да правят излишни движения.  Но когато имаме много хора с излишък от енергия на едно място, тя се превръща в агресия и семействата, в които има много енергийни типове,  преживяват трудни времена, когато са затворени в празно пространство.

В момента сякаш  животът и бъдещето ни е в ръцете на други хора. Можем ли да вземаме решения, които да работят за нас?

- Да, можем, разбира се. Но трябва да познаваме себе си. В крайна сметка има огромна разлика между живота в големите градове и провинцията. Тази паника , която струи от телевизорите , всъщност извън големите градове липсва. Хората живеят сравнително нормално.  Нивото на свобода е свързано и с локалната ви ситуация.  Проблемът е да се изключим от колективната лудост, да гледаме реалността през собствените си очи. Това ще е много ценно в бъдеще – да можем да гледаме през собствените си очи, а не през очилата, които ни поставят информационните кукловоди.  Както е на финансовите пазари- ако всички мислят еднакво, значи никой не мисли.  Индвидуализацията ще е най- ценното, което ще притежаваме – практическото себепознание ще добие най- голяма ценност. Всеки има собствен ресурс, но повечето хора не знаят как да го използват.

Бъдещето е на малките кръстери. Досега пак имаше кооперариране, но на семен принцип. Но семейните общности вече се разпадат.  Племенността между хората ще отпадне. Но хората не могат да реализират потенциала си самостоятелно и затова трябва да живеят в общности.  Между другото , вижте само колко е трудно да правиш бизнес с роднини.  Далеч по-добре е да търсиш съмишленици за реализация на идеи и каузи.  Ако се  кооперираме на база силните ни страни с по-малко усилия ще постигнем по-високи резултати.

Това ще е най- интересното предизвикателсто. Как ще се кооперираме най- ефективно.  В Хюман дизайна го наричаме живот по мярка.  Как да правим избори в които всичко да ни е по мярка – отношения, работа.  Ще има хора , които ще се подчинят на страха, а други ще гледат на предизвикателствата като възможности. Това е психологическа настройка.  Това е идеята на Хюман дизайна – да покаже на хората как да вземат решения. Но не изхождайки от наложените стандарти, а от това каква личност е .  

Kоментари

коментар
Веселка Венкова
18:15, 05.05.2020
Отговор

Има дребни грешки в текста, поправете ги, например, кЛъстер.