Представят нов филм за Стефан Данаилов в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:52, 29.03.2023

Журналистът Георги Тошев ще представи книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“, написана в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, и ще представи филма си „Ламбо от София” на 29 март от 19 часа в Драматичния театър. Събитието е част от инициативата  „Стефан Данаилов на 80: години любов“.

„Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“. Това, което той разказа за детството и любовта, за въодушевлението от успеха и за тъгата по изгубените приятелства, за болката от предателствата и за благодарността от срещите, е много по-различно от онова, което другите разказват за него – и сега, когато вече го няма. Всеки е свободен да споделя спомени, дори ако с тях ще нарани някого.

От смъртта на Ламбо минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам. Човек е създаден, за да се вълнува, така ми казваше той. Оказа се прав.

Срещнах го отблизо към края на дните му. Време, в което човек трябва да намери нов смисъл, за да продължи. Да разбере какво все още може да му предложи животът. Стефан се надяваше животът, или някой друг да го хване за ръка и да му посочи пътя. Малко преди да си тръгне, ми завеща архива си.

Какво е да разполагаш с доказателствата за един чужд живот? Бреме? Отговорност? Дълг?

Животът е като игра. Всяка възраст е предизвикателство. Успехът на младини е привилегия за избрани, старостта е самота за всички. Старостта, както казва Ингмар Бергман, е като изкачване на планина. „И колкото по-високо се изкачвате, толкова по-трудно става да вървите, но с всеки перваз пред вас се открива все по-примамлива гледка“, казва авторът Георги Тошев и допълва, че Ламбо е умеел да дава смисъл на другите.

Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек.

„Прослушвайки записите от нашите разговори, открих три думи, които Ламбо повтаряше често – любов, живот, игра. „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра. „Игра на живот“ се вглежда в детайлите от едно човешко пътуване във времето. Автобиографичен повей, който минава през несигурното присъствие на собственика на истории, разказани от другите. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване”, казва още Тошев.

Стефан Данаилов е най-сниманият български артист със 150 функции в киното – връх, с който малко на брой международни артисти могат да се похвалят. Той е и измежду най-обичаните наши артисти и преподаватели. Новият филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев се концентрира върху малко известни обстоятелства от живота на един от най-известните българи.

Филмът "Ламбо от София" показва местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното учебно заведение, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев, Елена Райнова, Йосиф Сърчаджиев, и партньори като Цветана Манева.

Филмът прави любопитен паралел сред София от 60-те – 70-те години на предишния век и днешната столица. Показват се фрагменти от филми с участието на на Ламбо, трансформирали София в снимачна площадка. Включени са и документални фрагменти и фотоси на Данаилов, които се показват за първи път. За реализацията на кино лентата спомага Столична община.

"Беше сложна задача да намерим нов поглед към един толкоз известен човек, какъвто е Стефан Данаилов. Фокусът върху неговия роден град, детство, семейство, обучението в НАТФИЗ и кариерата беше драматургична находка. Ламбо е снимал към 15 филма в София – от първия му "Следите остават" до един от последните му – "Правила", споделя журналистът Георги Тошев, създател на цялостната биография на артиста "Игра на живот". За новата документална лента Тошев открива и Вера Дукова, която играе момичето в " Следите остават " от 1956 г.

Стефан Данаилов бе силно свързан с Пловдив.  Той е основател на фестивала „Сцена на кръстопът”, който и до днес се провежда в града под тепетата.