Предлагат проф. Красимир Мурджев за почетен гражданин на Пловдив посмъртно

  • от Добринка Димова
  • 10:42, 20.11.2021

Известният пловдивски хирург проф. Красимир Мурджев да бъде отличен със званието „Почетен гражданин на Пловдив” посмъртно. Това предложение на група съветници ще бъде разгледано на следващата сесия на Общинския съвет. В мотивите си старейшините посочват, че медикът има безспорен принос в обществения живот, научните изследвания, здравеопазването и образованието, а дейността му приживе бе неразривно свързана с обществения живот на града, с което допринесе за негово развитие и национален престиж.

Проф. Мурджев е роден на 10 януари 1964 г. в Пловдив. Завършва внезапно жизнения си път на 22 ноември 2016 г. Придобива висше образование по Медицина във ВМИ-Пловдив през 1987 г. и второ по „Здравен мениджмънт” в МУ-Пловдив през 2009 г. Има две специалности – по Обща хирургия и Гръдна хирургия. Преминава обучение и в специализиран курс по Лапароскопска хирургия под ръководството на проф. Лебсен. Защитава дисертация на тема „Доброкачествени хирургични заболявания на щитовидната жлеза – анализ на промените в клетъчния и хуморален имунитет преди и след оперативно лечение” през 2006 г. От 2008 г. е доцент, а от 2014 г. – професор по гръдна хирургия при МУ-Пловдив, национален консултант по хирургия.

Проф. Мурджев е с близо 30 години трудов стаж, по-голямата част от който в Клиниката по гръдно-коремна хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ и Катедрата по специална хирургия към Медицинския университет в града.

"Проф. Мурджев имаше и активна позиция по въпросите на здравеопазването. Беше личност с авторитет и работеше всеотдайно за защита на колеги и пациенти. С тези си качества той бе избран за общински съветник и член на Здравната комисия към Общинския съвет, а през 2014 г. на редовните парламентарни избори – за народен представител. В 42-рото Народно събрание бе член на комисиите по здравеопазване и отбрана. Удостоен е с няколко отличия", мотивират предложението си общинските съветници.

Те посочват още, че като лекар проф. Мурджев е спасил хиляди животи. „Медицината много ми е дала и много ми е взела. Но за нищо не мога да заменя погледа на един благодарен човек, който съм излекувал”, казваше професорът.

Той и екипът му спасиха ранените при жестоката катастрофа на магистрала „Тракия” през юни 2011 г., когато автобус, пътуващ от Бургас, се удари в мантинелата и се запали. Шестима загинаха намясто, а 22-ма пътници бяха откарани в УМБАЛ „Свети Георги”. Проф. Мурджев и екипът му приемат ранените. Само за три часа всички пострадали са прегледани, определен е алгоритъм на лечение и са извършени операции с голям и много голям обем. „Носилките бяха наредени като влакова композиция, непрекъснато санитарите ги вкарваха в кабинетите и в шоковата зала. Имаше 6-7 носилки с тежко ранени. Беше истинска касапница, много кръв и много страдание”, споделяше лекарят. Медиците заслужено бяха наградени от Регионалната лекарска колегия на БЛС в Пловдив.

Освен отдаден на хуманността в лекарската професия, потомственият хирург проф. Красимир Мурджев бе и обществена личност, активен участник в благотворителни, социални и образователни проекти. Бореше се за оставането на новозавършилите лекари в страната, защитаваше аргументирано и професионално Белодробна болница. Дори в деня на смъртта си бе на работното си място, както и в Комисията по онкология на КОЦ-Пловдив, за да лекува пациенти, защитава лекари и следи отблизо ситуацията със здравното заведение в този момент, поради скандала, който бе възникнал.

Като общински съветник и народен представител проф. Мурджев организира многобройни срещи с лекарското съсловие в града, синдикалните организации и експерти в областта на здравеопазването за обсъждане на нерешени професионални проблеми. Той бе съвносител и на изменения и допълнения на няколко законопроекта в 42-рото Народно събрание – Закона за здравното осигуряване, Кодекса за социално осигуряване, Кодекса на труда, Проект за изборен кодекс. Няколко негови предложения като общински съветник са приети и гласувани от Общинския съвет в Пловдив. Те са за монтирането на паметна плоча по повод преминалия в Пловдив Олимпийски огън за олимпиадата в Москва през 1980 г., увеличение на бюджета за подпомагане на социално слаби граждани от 10 000 на 30 000 лв., увеличение на фонд „ин витро” от 1000 на 3000 лв. Организатор е и на благотворителни акции в подкрепа на детското отделение в МБАЛ „Пловдив” и Детската хирургия в УМБАЛ „Свети Георги”.