Правителството предложи Марин Кадиев за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

  • от PlovdivTime
  • 18:45, 25.08.2021

Министерският съвет предложи акад. Марин Кадиев да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен за големите му заслуги в областта на културата и изкуството на днешното си заседание.

Акад. Марин Стоянов Кадиев е роден е на 29.01.1939 г. в с. Душево, Севлиевска община. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Издал е 11 книги с публицистика - статии, есета, рецензии, интервюта, студии, литературни анкети, сред които: „Думи за известни и неизвестни писатели и книги", „Мигновения с тях", „Писатели, училище и време", „Единадесет разговора с Николай Хайтов" и др. Дългогодишен преподавател е в Пловдивския университет.

Акад. Марин Кадиев е лауреат на множество български и чуждестранни награди. Удостоен е с почетното звание академик от Българската академия на науките и изкуствата и е директор на Института по български език и литература към тази академия. Към момента акад. Марин Кадиев е председател на Съюза на независимите български писатели. От 2013 г. Кадиев е избран за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата.

Kоментари

коментар
Иванка Чакърова - ваша ученичка от ИТ
19:25, 27.08.2021
Отговор

Да е жив и здрав още дълги години!