Почина журналистът и публицист д-р Тони Филипов

  • от PlovdivTime
  • 17:06, 01.02.2021

Почина журналистът Стойко Тонев, познат на читателите си с шеговития псевдоним "Тони Филипов, д-р". Тъжната новина съобщиха от сайта OffNews, където Тонев беше колумнист през последните години.

Тонев си е отишъл след боледуване, с което се е броил през последните няколко години.

Стойко Тонев е най-разпознаваем с поредицата си "Из делниците на един луд", която по хумористичен и изпълнен със сатира начин описваше злободневните събития в държавата. Своеобразните дневници са събрани и в пет книги-сборници.

Журналистът и колумнист е завършил специалност "Социология" в Софийския университет. Професионалният му път обаче го отвежда до поста на главен редактор на вестник "Новинар". През годините той е и зам.-главен редактор на "Монитор" и "Експрес".

Междувременно "дневниците" на Тони Филипов, д-р, започват да придобиват огромна популярност заради свежия и нестандартен начин, по който са написани и по който се отнасят към българската политическа и обществена действителност.

Сред забележителните му цитати са "Клозетът на двора е метафора за един манталитет" и "На народите с къса памет преходите им са много дълги".

Сред другите негови безценни заключения са, че "Никой не се е разори от това, че е подценил вкуса на тълпата" и че "Шарлатанин можеш да бъдеш само в общество на шарани. В обществото на нормалните хора шарлатаните просто ги бият".