Почина Митко - момчето, което водеше тежка борба с коварна болест

  • от PlovdivTime
  • 13:15, 13.07.2020

След тежка и продължителна борба с коварното заболяване Сарком на Юинг почина 20-годишният Димитър Щилянов. Новината бе съобщена от близките му в социалните мрежи, след като в продължение на три дни младежът бе на кислородно дишане. Състоянието му рязко се влоши, две седмици след като бе извършена трансплантация на костен мозък.

За тежката съдба на 20-годишния младеж от Сливен сме разказвали неведнъж - всичко започва след спортна травма, когато в крака му се появява необичайно образувание.  Приет е в УМБАЛ „Свети Георги” Пловдив, където претърпява изключително сложна операция, при която е отстранен тумор на гръдната кост. След направена хистология се установява, че е най-коварният злокачествен рак на костите. Започва химиотерапия в Детската онкохематология, а лекарите успяват да го вкарат в ремисия. Миналата година обаче болестта се завръща с рецидив в гръбначния стълб. Димитър претърпява нова операция, последвана от химиотерапия и рехабилитация.

Само преди дни при младото момче бе установена кандида в черния дроб. Митко беше на кислородно дишане и с температура. Редица други усложнения покрай цялата клинична картина вероятно са довели до последния дъх на борещия се за живот млад мъж.

"Битката свърши!
Митко е свободен!
Отиде си като герой, преборил рака(в последните няколко изследвания нямаше бластни клетки), нелепо си отиде, от гъбична инфекция.
Още едно момче, обединител и учител, учител по доброта и единство!
Едно момче-герой!
Скланяме глава пред скръбта на майчицата му, и поднасяме съболезнования на семейството и опечалените!
Почивай в мир, Митко!
Светлина по пътя ти, ангеле"

Това послание бе написано във Фейсбук страницата "Надежда за Митко".

Екипът на PlovdivTime изказва най-искрените си съболезнования на близките на момчето! Почивай в мир, Митко!