Почина художникът Михаил Камберов

  • от PlovdivTime
  • 21:35, 07.05.2020

След тежко боледуване е починал известният наш художник Михаил Камберов, съобщи БНР.

Михаил Камберов е роден на 20 ноември 1952 г. в София, син е на заслужилия художник фотограф Иван Камберов. Завършва Художествената гимназия, а през 1981 г. специалност живопис в Националната художествена академия. Дечко Узунов е един от първите му учители по рисуване още в най-ранна детска възраст.

Носител е на повече от 20 международни награди, между които: „Златно платно“ за цялостно творчество на Националната федерация на френската култура, (награда равняваща се на „Оскар“ в изобразителното изкуство) и „Кавалер“ на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия.

Негови картини са били показвани на няколко континента. Михаил Камберов е Доктор хонорис кауза на Международната академия за съвременни изкуства.

Михаил Камберов е почетен член на: Съюза на българските художници, Генералната асамблея на Есенния салон в Париж, Международната академия за съвременно изкуство и на Европейската арт група на Националната федерация на френската култура.

Михаил Камберов е основател на Фондация „Камберов“, подпомагаща българското изобразително изкуство и училище за млади художници.

Поклонението ще бъде в тесен семеен кръг.

PlovdivTime изказва съболезнования на близките на Михаил Камберов.