Почина художникът Илия Янакиев

  • от PlovdivTime
  • 14:19, 03.04.2021
На 60 години си отиде художникът Илия Янакиев. Той не успя да се пребори с коронавируса, съобщиха неговите близки.
 
Роденият в Пловдив художник има десетки изложби у нас и в Европа, като последната беше отново в Пловдив преди седмици в галерия "Сигна". 
 
Илия Янакиев е роден на 18.05.1960 г. в Пловдив. От 1974 – 1980 г. учи в Национална художествена гимназия за изящни изкуства – София. Работи в областта на дизайна, живописта, монументалната живопис и стенопис. Занимава се още и с пространствено оформление, визуална реклама и графичен дизайн.

Той беше организатор и куратор на редица пленери и открити уроци на деца и на деца с увреждания. От 2000 г. работи основно в областта на живописта и стенописта.

Художникът имаше десетки изложби у нас и в Европа, като последната беше отново в Пловдив преди седмици. Живописни платна на твореца са притежание на галерии и музеи, на колекционери от Европа, Америка и Азия.

Илия Янакиев черпеше вдъхновение и от Калофер и поета-революционер Христо Ботев. Години наред той организира изложби в музея на Ботев, където излагаше картини, посветени на омагьосващата красота на България.

Поклон пред паметта му!