Почина големият театрален режисьор Борислав Чакринов

  • от PlovdivTime
  • 18:53, 03.02.2024

Почина Борислав Чакринов, театрален режисьор и директор на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“, съобщи Министерството на културата на страницата си във Facebook.

Роден на 25 януари 1961 г. в Плевен, Борислав Чакринов завършва театрална режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1985 г.

Бил е режисьор и директор на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен. След това работи в Театър „София” (1988 – 1990 г.). От 1990г. до 1993 г. е директор на МГТ „Зад канала“. От 1998 г. до днес работи в Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас отначало като режисьор, а впоследствие поема и неговото ръководство. 

На сцената на Бургаския театър Чакринов създава някои от най-добрите си постановки – „Кралят умира“ от Йонеско, „Смъртта на търговският пътник“ от Артър Милър с участието на Йосиф Сърчаджиев, „Бащата“ от Стриндберг, „Двамата веронци“ и „Както ви харесва“ на Шекспир, „Чичовци” по Иван Вазов, „Големанов“ от Ст.Л. Костов, „Когато гръм удари“ от П. К. Яворов.

Поставил е над 120 спектакъла на почти всички театрални сцени в България. Създавал е спектакли също в Москва, Санкт Петербург и Саратов.

През 1999 г. поставя началото на Международния театрален фестивал „На брега“, който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас. В различните издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в сферата на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския театър са представени знаменити театрални спектакли. Всичко това превръща фестивала в едно от най-очакваните есенни събития в Бургас, припомня 24 часа.