Почина албанският писател Исмаил Кадаре

  • от PlovdivTime
  • 15:15, 01.07.2024

На 88 години е починал албанският писател Исмаил Кадаре, съобщи неговияt издател. Той е починал от сърдечен удар в болницата в Тирана.

Роден на 28 януари 1936 г., Исмаил Кадаре е един от най-известните албански писатели, номиниран няколко пъти за Нобелова награда за литература, а през 2005 г. печели "Международен Букър". Творческият му път започва като поет, а дебютният му роман "Генералът на мъртвата армия" излиза през 1963 г. и остава като едно от най-известните му произведения. Сред тях са още "Мечтания", "За какво мислят тези планини", "Автобиографията на народа в стихове" и "Чудовището". Романите, разказите и стиховете му са преведени на повече от 40 езика.

Неговият изтънчен разказ - често оприличаван на Джордж Оруел и Франц Кафка - използва метафори и ирония, за да разкрие диктатурата на Енвер Ходжа, който управлява Албания от 1946 г. до смъртта си през 1985 г., пише France 24. "Литературата често е създавала великолепни творби през най-мрачните векове, сякаш се е опитвала да излекува нещастието, причинено на хората. Тя ми дава шанс да преодолея невъзможното", казва той в едно от последните си интервюта пред АФП.

Малко преди падането на комунистическия режим в Албания през 1990 г. Исмаил Кадаре се мести да живее във Франция, където прекарва три десетилетия. През 2016 г. става носител на Ордена на почетния легион. Наскоро писателят се е завърнал да живее отново в Тирана.