Пловдивският митрополит изнесе пламенна реч в защита на Борисов

  • от Милен Ангелов
  • 12:50, 15.08.2020

 

Пламенна реч в защита на премиера Бойко Борисов и правителството произнесе Митрополит Николай по време на службата в храма „Успение Богородично”. Освен десетките миряни, там присъстваха и вицепремиерът Марияна Николова, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, пловдивският кмет Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева.

 

„Нашата изстрадала църква имаше нужда от спокойствие и време. И Бог й ги даде. Единствените спокойни години в 150-годишното ново съществуване на Българската православна църква са последните 10-11 години. Нека си припомним какво се случи през това време. Може би само в периода малка преди и малко след Освобождението по българските земи са се строили повече църкви и манастири, отколкото се построиха, реставрираха и ремонтираха през последните 10 години. Това става възможно благодарение огромната подкрепа на държавата. За пръв път държавата пое част от издръжката на Клира, и то без изобщо църквата да е молила за това. Ще кажете, че това са материални неща. Не, не са материални. Това е подкрепа за българската духовност, подкрепа за българската идентичност. През последните 10 години за пръв път от много време имахме държавно ръководство, което не просто не тормозеше църквата, а напротив – изяви желание да й помогне. И то по своя воля, без да иска нищо в замяна. И особено, което е много важно, без да иска да остъпваме от вярата си или да изневеряваме на принципите и ценностите, които изповядваме”, каза в словото си Дядо Николай.

 

 

„През последните десет години имаме държавно ръководство, което не е просто неутрално към църквата и просто ни пречи. А напротив – подпомогна нейната душеспасителна мисия. Имаме правителство, което одобри учебник на Светия Синод по предмета Религия и православие. Вярно, предметът все още не е задължителен, но дори и това е огромна стъпна напред, ако се сравни с отрицателното отношение по тази тема на всички предишни правителства, без изключение.

 

От акцията по спасяването на българските евреи насам за пръв път едва през последните 10 години българската държава започна да чува гласа на църквата по хуманни и етични въпроси. Не че църквата и преди това не е заявавала своята позиция по значимите теми на обществения морал, но те не бяха чувани. През последните 10 години държавните институции започнаха да проявяват чуваемост по нашите становища. Правителството под председателството на г-н Бойко Борисов и мнозинството от Народното събрание през последните 10 години се вслушаха в гласа на църквата и не допуснаха узаконяването на сурогатното майчинство, което щеше да превърне неродени деца в стока, в обект на покупко-продажба. Вие можете ли да си представите как бихте обяснили на Света Богородица как в православна България законът позволява майки да дават утробите си за ползване и да продават родените от тях деца. спряно беше узаконяването на семейното съжителство, което целеше в перспектива да се легитимира съжителството на еднополови двойки. Сериозно беше ограничено използването на генномодифицирани организми. Спряна беше ратификацията на Истанбулската конвенция, която постановяваше, че Бог не е създал мъж и жена, а някакво безполови същество, тоест, че няма Бог. Макар и временно бе спряно действието на закона за социалните услуги, който много бих искал да се преименува на закон за социалните грижи, за да се подчертае, че в България вниманието към страдащите е въпрос на човещина, а не просто поредният бизнес”, заяви той.

 

„Всичко това стана въпреки неистовите опити на определени обществени групи чрез държавните закони да ни наложат незачитането си към моралните ценности на българския народ, които са християнските ценности. За пръв път от десетилетия насам българското светско законодателство започна да се съобразява с някои ключови постановления на божия закон. Може би не винаги, не във всичко, но по този фундаментални въпроси, които споменах, това е факт. Като венец на всичко, по време на разгара на пандемията навръх Великден, българският министър-председател Бойко Борисов отказа да затвори православните християнски храмове, въпреки нечовешкия натиск, на който беше подложен да стори именно това. Само това да беше, той пак щеше да заслужи благодарността и признателнастта на църквата, която аз от свое име изразих тогава, и му изказвам и сега. През последните 10 години в лицето но трите правителства на г-н Бойко Борисов ние получихме светско ръководство, което видимо разбира, че православна църква е носеща колона на държавата. И се отнася към църквата в съответствие с това разбиране. Последните 10 г. бяха наистина благодатно време за Българската православна църква. И няма да сме честни пред съвестта си, ако премълчим това.

 

Моля се това да не са само моменти, лъчи светлина в историята на нашата изстрадала църква, преди отново да бъдем затиснати от атеистичен бесовски мрак и от духа на отрицанието. Не е вярно, че църквата е безмълвна за определени неуредици. Църквата, към която толкова пъти е постъпвано несправедливо, е особено чувствително по въпросите на справедливостта. всички тези неща в Божия помощ могат да бъдат поправени. Вярвам, че г-н Борисов, който доказа, че по основните въпроси съобразява светското законодателство с божиите закони, ще продължи в същия дух. Защото разбира, че само спазването на божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното ни общество. Нашият Господ Исус Христос казва: Блажени са миротворците, те ще се нарекат синови божии. Миротворци могат да бъдат само тези, които, като искат да установят мир, го установяват в името на Бога. Не могат да бъдат миротворци онези, които не признават божиите закони и се стремят към земна власт в свое име. Светата Библия казва: Който сее вятър, жъне бури. И още: Който сее неправда, ще пожъне беда. Нека на днешния светъл празник, да се помолин на Света Богородица освен за здравето на нашите семейства и деца, да я помолим и за общото ни благо. Ние, миротворците в Христа, ще бъдем сигурни, че Света Богородица ще бъде с всички нас. Моля се на Света Богородица за дакриля вас и миротворците на България. Бог да пази България! Покровът на Божията майка да бъде над всички нас – сега и вовеки! Амин!”, завърши службата Митрополит Николай.