Пловдивският летец Стилияна Бакалова спечели стипендия от 10 000 долара

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 02.06.2021

Летецът инж. Стилияна Бакалова, която е докторант в Техническия университет-Пловдив, спечели стипендия от 10 000 долара от американската фондация "Амелия Еърхарт" в конкуренция с талантливи млади хора от над 30 държави.

Стилияна, която управлява самолети АН-2, Tecnam P-92, Tecnam P-2006 T и Beechcraft C90, е втора в списъка на победителите. Та е и първият докторант, обучаващ се в България, спечелил стипендията. По информация в сайта на фондацията има още 4 българки, избрани за стипендиантската програма в предходни години, но обучаващи се в други държави.

“Изключително съм благодарна, че хора от другия край на света, оценяват моята кандидатура и постигнати успехи, по време на професионалното ми развитие. Името на Амелия Еърхарт буди в мен възхищение и вдъхновение, породени от начина й на живот, мотивация, ентусиазъм и дързост за преследване на мечтите и целите й. Кандидатствах по електронен път, чрез предоставяне на информация за моите лични и професионални успехи и с мотивационно писмо. Считам, че Zonta International е оценила моята решителност, упоритост, последователност, трудолюбивост и отдаденост на авиацията. Ще използвам сумата от 10 000 долара за своето академично развитие. Целта ми е да разширя кръгозора и в професионална насока  и да подпомогна финансово професионалното си израстване. В момента съм докторант в Техническия университет – филиал Пловдив в катедра „Авиационна техника и технологии“. Докторантурата ми е в областта на безпилотните летателни апарати. Вярвам, че с тази разработка ще подпомогна бъдещо им развитие и интеграция в цивилната общност“, коментира развълнувана инж. Бакалова.

Една от нашите членове в Зонта клуб-Пловдив я познава и прецени, че можем да я препоръчаме за стипендията. Горди сме, че момиче от Пловдив получава тази стипендия. Ние вече получихме писмото, което потвърждава успеха на българската авиаторка, очакваме Zonta International да обяви и датата на събитието, когато ще бъде връчена стипендията на инж. Бакалова", каза председателят на Зонта клуб-Пловдив Донка Пашова.


СТИПЕНДИЯТА

Стипендията е учредена през 1938 година от сдружение Zonta International в чест на Амелия Еърхарт – жената-летец и член на Зонта, която първа е прелетяла със самолет Атлантическия океан и изчезнала безследно в Тихия океан в опит за околосветска обиколка със самолет. Стипендията от 10 000 щатски долара се присъжда ежегодно. Получават я до 35 жени, следващи докторска степен по аерокосмическо инженерство и космически науки. От създаването на програмата през 1938 г., Zonta е присъдила 1 674 стипендии на Амелия Еърхарт на обща стойност над 11 милиона щатски долара на 1245 жени от 75 държави. През тази година фондацията дава 36 стипендии на докторантки от 17 страни. Zonta International има сто годишна история и е създадена в Бъфало САЩ от жени-лидери в своята професионална област. Целта на сдружението е подпомагане и издигане на ролята на жената в обществото. Zonta International има представителство в ООН и участва в сесиите на организацията.

Kоментари

коментар
Владимира Теачева
22:07, 02.06.2021
Отговор

Не става въпрос за фондация Амелия Аерхарт, а за стипендия на Зонта Интернешънъл на името на Амелия Аерхарт. Можехте да бъдете по-прецизни в коментара си. Или да оставите само изказването на стипендиантката и президента на клуба.