Пловдивският фрийстайл търси своето бъдеще

  • от PlovdivTime
  • 10:33, 14.09.2016

 

от Руслан Йорданов

 

„Фрийстайл футболът е моят живот. Ако се случи да не тренирам цял един ден, светът ми тръгва накриво“, казва Хари. Десетокласникът от Професионалната гимназия по машиностроене в квартал „Кючюк Париж“ от две години усърдно се занимава със зрелищния и труден спорт, съчетаващ трикове с коженото кълбо с хип-хоп ритми, жонглиране и акробатика.

Хари се е запалил от Бееро, вицешампион на България и доскоро последният мохикан на фрийстайла в Пловдив. „Много ми хареса какво прави с топката – какви ли не сложни акробатични номера. Но той първоначално не искаше да ме учи“, спомня си ученикът. „Малкият беше много досаден.  Казах му да не рита топката и да я оставя да пада по земята, защото се жули, но той си знаеше неговата“, допълва Бееро.

Бееро внезапно заминал за три дни от Пловдив и когато се върнал, съседите му докладвали: „Оня малкия всеки ден идваше и те чакаше по три часа“. След този случай дал една топка на Хари и започнал да му открива тайните на фрийстайла. Хлапето бързо напреднало – от простите подритвания и дрибли към все по-сложни акробатични номера, а напоследък опитва да твори и собствени комбинации от трикове – територия, запазена за баш-майсторите.

„Постепенно започнахме двамата заедно да правим различни съчетания – седнали на земята, надолу с главата, премятайки се, жонглираме с крака“, обяснява учителят.

 

 

Хари и Бееро събраха погледите на минувачите на площад "Съединение" 

 

 

Хари не може да си представи живота без фрийстайл футбола

 

 

 

 Бееро е в стихията си, седнал на земята

 

През последните години покрай разцвета на мобилните комуникации и социалните мрежи фрийстайл футболът набира огромна популярност из цялата планета.  Намиращото се на границата на спорта и изкуството занимание създава свои подстилове -  различни трикове се кръщават на най-известните майстори – Джордан, Тузари, Лемънс и т.н. 

Провеждат се световни и национални първенства, а могъщи международни концерни използват фрийстайлърите за свои рекламни лица. Турнирите протичат под формата на единоборства от по три минути. Единият състезател прави трикове 30 секунди, после – другият. Накрая специално жури решава кой е победител, като оценява сложността на номерата, тяхното изпълнение и креативността на съчетанията. 

В България положението и на това поприще не е розово.

Бееро се е запалил по футболната акробатика преди десетина години заедно с няколко свои връстници в Пловдив. „Гледахме клипчета на Марадона и Роналдиньо, и преди да се цепим на два отбора за мача в махалата, пробвахме разни трикчета с топката. Постепенно се запалих и почнах да тренирам постоянно“, отбелязва той.

 

 

Хари обича най-много да се премята

 

 

Това лято Бееро постави нов рекорд – жонглира от хотел „Тримонциум“ до Новотела  без топката да падне на земята

 

 

Двамата постигат отличен синхрон 

 

 

И правят все по-сложни съчетания

 

По някое време и в страната започнали да се организират турнири, на които Бееро в съответствие с усъвършенстването си се представял все по-добре. Стигнал до второто място, когато състезанията спрели. „Мечтаех да стана най-добрият в България, но сега няма как. Идва момент в който си казваш, че няма смисъл.

Повечето момчета се отказаха, защото сега няма нито къде да покажеш майсторлък, нито пред кого. А тези номера са много трудни – тренирал съм с месеци някой трик, докато го усвоя. Нужни са също воля и желание“, допълва фрийстайлърът.

Една от големите надежди на пловдивския фрийстайл е бил Кристиян. „Бая добър беше – често го гледах как жонглира с топката под уличната лампа“. Кристиян учеше в семинарията и стана монах в Бачковския манастир“, разказва Бееро.

От миналата година пловдивчанинът живее и работи в Англия. Там изоставя за кратко фрийстайла, но после попълва огромната си колекция от футболни топки и отново влиза във върхова спортна форма.

„Беше ми скучно в Лондон и спрях тренировките. После видях клиповете на Хари във „Фейсбук“ и пак се хванах за топката“, посочва Бееро. „Всъщност качвах клиповете, за да ги видиш ти“, усмихва се Хари.

„Хари беше до мен в най-лошите моменти от живота ми, накара ме отново да заобичам топката и ме върна към спорта“, признава фрийстайлърът.

 

 

Фрийстайлът е съчетание на жонглиране, акробатика и танц с футболна топка

 

 

Бееро изпипва с месеци всеки трик

 

 

Хари почти не стъпва по земята

 

 

 

 

 

Другата седмица Бееро отново ще отпътува за Англия и десетокласникът ще трябва сам да носи на гърба си пловдивския фрийстайл. Футболното жонгльорство в европейската столица на културата има здрави корени – тук дриблира и носителят на рекорд на „Гинес“ Радослав Иванов-Джани.

Днес красивият и ритмичен спорт е останал сиротен и междувременно стотици таланти в цялата страна пропадат. У Бееро се е разпалило отново огънчето на надеждата – догодина той ще се върне в Пловдив, за да се бори за възраждането му.

„Готов съм да науча всеки, който се интересува. Ще му покажа всички трикове, които владея, и ще му помогна да ги усвои“, обещава Бееро. Въпреки мрачното настояще 26-годишният акробат е убеден, че фрийстайл футболът в Пловдив не е казал последната си дума.

 

 

 

Хари тренира от две години

 

 

Бееро притежава богата колекция от топки

 


 

Атрактивният спорт набира популярност в цял свят

 

 

Хари се готви за голямата сцена

 

 

Бееро ще се върне догодина от Англия и ще опита да възроди фрийстайла