Пловдивският белетрист Георги Стоянов е тазгодишният носител на награда “Христо Г. Данов“

  • от Мария Луцова
  • 18:27, 14.06.2021

Големият пловдивски белетрист Георги Стоянов е тазгодишният носител на награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос. Той получи приза от министъра на културата проф. Велислав Минеков. 

"Благодарен съм за високата чест. Малкият принц казва: "Сърцето вижда повече, отколкото очите". Благодаря ви, че ме оценихте", каза Стоянов.

Церемонията бе в двора на къщата музей на първия български книгоиздател в Стария град, а музикален домакин бе Росен Кукошаров Трио.

В категорията "Българско издателство" призът отиде при „Факел Експрес“ за „Творения“ от Владимир Хлебников. 

В раздел „Българска литература“ беше отличена Бойка Асиова. Тя благодари за високата чест да бъде носител на приза на един от темелите на българското книгоиздаване.

Призът за превод отиде при Стефан Русинов, който призова повече да се говори за преводачеството и да има повече ясни критерии при отличаването на най-добрите постижения.

„Трябва да се говори за преводачите, защото така всички, който създаване книги, ще се чувстваме по-добре. А в момента ние преводачите не сме добре. Постоянно сме притискани да бързаме, а бавното е най-голямата добродетел на превода“, каза той.

Наградата за хуманитаристика връчи зам.-кметът Пламен Панов, който не скри щастието си, че въпреки пандемичната обстановка, церемонията се случва. Той предаде приза на Нонка Богомилова, което бе отличена в категорията.

В раздел детска литература наградата отиде при Сотир Гелев. Дамян Дамянов пък взе приза за оформление на книга, а за представяне на българска книга бухала грабна „Литературен вестник“. В раздел библиотечно дело отличена бе Мая Димитрова от Национална библиотека от „Св.св. Кирил и Методий“.