Пловдивски певици превръщат народната носия в моден хит (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 15:34, 04.03.2018

Те са млади, красиви и много талантливи. Калина и Невена от малки са закърмени с любов към народната музика и това е нещото, което им дава стимул да творят и да се развиват.

Двете пловдивчанки избират трудния път и остават в България, като поемат нелеката задача да се занимават с народна музика и да напомнят на младото поколение, че трябва да са горди с огромното фолклорно богатство, което притежава тази малка страна, пише Trafficnews.bg. Те са и първите изпълнителки, които залагат на стилизирани народни костюми и впечатляват с невероятната си визия.

 

 Калина и Невена завършват средно образование в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" гр. Пловдив с разширено изучаване на български фолклор. Там стават част от квартет "Пеперуда" с ръководител популярната народна певица Вичка Николова, която ги подготвя и за голямата сцена.

С квартет "Пеперуда" те печелят първи места на различни конкурси и фестивали в България и чужбина. Вичка Николова е и човекът, който им помага да изградят своя стил на обличане. Тя ги учи да се отличават от другите, не само с начина си на пеене, но и с начина си на обличане. За първи път тя заговаря за стилизирани народни костюми, а успехът идва бързо.

  

През 2010г. са приети в АМТИИ гр. Пловдив със специалност "Изпълнителско изкуство" - Фолклор. Калина и Невена са приети в състава на Академичния народен хор с диригент доц. д-р Костадин Бураджиев.

 След разпадането на квартета двете момичета решават да продължат като дует и да се явят на Международния фестивал "Пирин Фолк" в Сандански 2013, където печелят първо място като дует и първо място на журналистическото жури.

 Тогава те правят и първите си носии, по своя идея, а публиката е очарована от крайния вариант. Двете момичета се спират на носия, която представя по уникален начин родния фолклор и модата едновременно. Целта им е да вдъхнат нов живот на автентичното и да вдъхновят младото поколение да слуша народна музика.

С помощта на тяхната моделиерка Тодорка Дичева те създават уникалните етно рокли, които имитират плетиво на една кука. За да стане костюма в изцяло завършен вариант, те добавят дантела, лента за глава изградена от пендари от старо сребро,  буфан ръкави с ресни и пафти.

 След успешното си представяне на „Пирин Фолк”, през пролетта те подписват договор с музикална компания „Пайнер” като народни изпълнителки. С всеки следващ костюм, те се стараят да се доближат максимално до първоначалния и автентичен вариант на носиите от различните фолклорни области, като ги допълват с модерни елементи.

 

В друг свой видеоклип Калина и Невена залагат на костюм с бяла основа и го допълват с елек и уникална престилка, пайетите, която очертават два красиви цветни пауна. Бродерията отново е ръчна изработка на Тодорка Дичева.

Към друга от песните си, те залагат на модерна рокля с флорални мотиви. Цветовете са бяла основа  и резидаво, допълнени с дълъг шлейф с цветя, ръкав тип балон, но този път позициониран само на едната ръка и голям венец от цветни рози.

Същата тази бяла основа Калина и Невена използват и за снимките на песента „Огън ми гори”, като само сменят аксесоарите. Този път залагат на огнено червено – престилка и нагръдник, доукрасени с златни пайети и шевици, оформящи ромбоидни форми.

За своята македонска китка, носеща заглавието „Залюбих си едно либе”, двете пловдивчанки измислят стилизиран костюм, горната част, на който е жълто бюстие, цялото обшито от цветни шевици и допълнено от интересна престилка, със същите цветове. Най-трудно им е било измислянето на родопски костюм, тъй като Калина и Невена са опитали да се доближат максимално до автентичния вариант.

Успяват да измислят нещо наистина красиво с характерните цветове за родопската фолклорна област – бордо и тъмно синьо. Техните моделиерки пък поемат не леката задача да избродират целия елек на носията, като залагат на сребристи нишки. И тук, престилката носи своя акцент – обкантена е със сребърно, а в долната част избират да сложат дантела.

На красиви рокли от черно кадифе, момичетата залагат в друга своя песен от пазарджишката фолклорна област. Тук акцент са пръснатите по роклята слънчогледи, които са ръчна изработка и по идея на двете певици.

В последните си два видеоклипа, Калина и Невена залагат на по-семпла визия. За едната песен си шият рокля в телесен цвят, допълнена с дантела и чокър от цветя, а в другата песен се представят с чисто бяла рокля - тип дълга риза и красиви венци от лавандули.

През лятото на 2016 год. Калина и Невена издават и първия си самостоятелен албум "Фолклорна магия", с песни от различни етнографски региони, подчинен на идеята да бъде нещо като музикална разходка из България, в която да се представи красотата и многообразието на музиката от различните фолклорни области.

В момента,  момичетата работят по записите на нови песни, с които ще ни изненадат съвсем скоро. Двете пловдивчанки подготвят и втория си самостоятелен албум, както и събират идеи за нови носии, които сме сигурни, че отново ще станат повод за възхищение.