Пловдивски майстор посвещава в тайните на тай чи

  • от PlovdivTime
  • 15:28, 29.06.2017

от Руслан Йорданов

„До срещата с грандмайстор Чън Сяоуан бях натрупал 14-годишен опит по тай чи. Щом го видях, разбрах, че трябва да започна от нулата. Беше доста тежък момент. Започнах отначало и не съжалявам за това решение.

Поднових тренировките при него и моето ниво се покачи драстично като прогресът беше много осезаем“, разказва Светослав Сомов. Пловдивчанинът е един от най-уважаваните учители по бойни изкуства  у нас - основател и ръководител е на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан (Тай чи) Асоциация в България с клонове в София и Пловдив.

Срещата му с грандмайстор Чън през 2004 г. е съдбовна. Между тях се заражда доверие и пет години по-късно китайската легенда му оказва рядка чест - приема Сомов във фамилията като свой вътрешен ученик. „Тренирах много години ясно и фокусирано нещата, които той ми показваше. Дадох всичко  от себе си. Възможно е той да е оценил усилията ми“, допълва Светослав, който  води тренировките по тай чи във всички групи в София и Пловдив. 

45-годишният учител започва да се занимава с източни бойни изкуства през 1988 г., а три години по-късно се насочва към тай чи. Стилът води началото си от древната китайска медицина и философия. Старинните Ци гун системи са комплекси от упражнения за работа с вътрешната енергия ци и към момента са познати над 400 вида от тях. Тай чи е една от най-всеобхватните ци гун системи за раздвижване на енергията по 12-те чифтни канала на тялото.

Светослав Сомов със своя учител – грандмайстор Чън Сяоуан


„Тай чи е комплексна психо-физическа система за развитие на съзнанието и тялото чрез специално създадени упражнения. В практиката ние се стремим да постигнем съвършен баланс между съзнанието и тялото. Ние използваме тези умения във всеки момент от живота, не само по време на тренировките по тай чи в София и Пловдив“, отбелязва Сомов.

Във философски план Тай чи почива върху учението на даосизма, който възниква в най-дълбока древност, а първият писмен трактат е дело на Лао Дзъ през 6-5 век пр. н. е. Днес даосизмът е завършена философска система, която съдържа и древно знание. През 1650 г. възниква Тай чи – познанието  на даосизма се систематизира и залага като философска система в бойното изкуство, създадено от китайския пълководец Чън Уантин – 9-то поколение от семейство Чън.

Чън Сяоуан, който е учител на Светослав, е 19-то поколение от същата фамилия. Познат като един от най-добрите майстори в Китай, той задава стандартите на тай чи по целия свят. Подведени от карате филмите, мнозина бъркат традиционните бойни изкуства с бойните спортове.

„При изкуствата целта е да развиваш себе си - вътрешната си сила, и да използваш уменията си за самоусъвършенстване, при спортовете се набляга на състезателния характер и се толерира егото в желанието за победа. Двете нямат нищо общо помежду си“, категоричен е Сомов. Според него тай чи помага за развитие на психиката – човек става по-уверен и балансиран. Общува по-добре с околните, чувства се повече човек.

Благодарение на личната връзка на Светослав Сомов, грандмайстор Чън е посещавал седем пъти България, идвал е и в Пловдив. „Неговите посещения са безценна възможност за всички да се докоснат до най-високото ниво в света. Грандмайстор Чън много хареса нашата страна и за практикуващите каза, че са сериозни хора, които търсят тези знания“, казва още пловдичанинът. С благословията на китайския корифей е основан и клонът на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан (Тай чи) Асоциация в България.

Тай чи не е просто лечебна гимнастика, а една от най-мощните познати техники за самозащита, доказала се в безчет ръкопашни битки през вековете. Освен това стилът има и своите благотворни влияния: поддържане на здравето и превенция срещу заболявания, постигане на физическа форма, тотална редукция на стреса, увереност и умение за самозащита, пълно успокояване на нервната система, балансирано закрепване на мускулатурата, чувствително повишаване на имунната система, подобряване на сърдечната дейност и дихателната култура, регулиране  на кръвното налягане, благотворно влияние върху изкривяванията на костно-опорния апарат.

Процесът на обучение в групите по тай чи към Асоциацията в София и Пловдив е личен. „Най-важното е уважението към учителя, към практиката, към другите трениращи, сериозният подход и ясното осъзнаване на принципите“, посочва Светослав Сомов.  Той сравнява клуба по бойни изкуства със семейство – крепи се на уважение, приятелство и взаимопомощ. За да разбере човек неговата ценност, първо трябва да дойде в тренировъчната зала.

Самият Светослав е ходил два пъти на Изток, за да се обучава при своя грандмайстор.  „Лесно е да стигнеш до Китай, трудно е да намериш традиционен майстор по бойни изкуства, още по-трудно е той да приеме да те обучава“, обяснява пловдивчанинът. По думите му учителят, ако е истински, е отговорен да предаде знанията по точния начин и да предпази учениците си от грешки.

Тъй като западната цивилизация слабо разбира принципите на източната философия, затова и голямата част от практикуващите не са на добро ниво, тъй като им пречи клиентелисткото мислене. Най важният принцип си остава: „Учителят обича учениците си, учениците уважават своя учител“, заключава той.