Пловдивски летец и учител с престижна награда в Брюксел, стана част от “Архитектите на бъдещето“

  • от Олга Даскалова
  • 09:54, 14.11.2023

Пловдивският летец и учител капитан инж. Костадин Недев получи престижна награда в Брюксел.  Създателят на платформата за технологично обучение „Млад изобретател“  стана част от „Архитектите на бъдещето” на организацията Emerging Europe. Благодарение на нестихващия си устрем да създаде мини технологични общества за децата у нас, Недев получи признанието да представи страната ни на европейската сцена.

Организацията  отличава личности, проекти, инициативи, организации и компании, които имат значителен принос за социалното, икономическо и демократично развитие на региона.

Наградата на Неделев бе връчена в Европейския парламент от Андрю Вробел. Отличени са още  28 изключителни личности – по един за всяка страна от развиваща се Европа и Централна Азия.

Инж. Костадин Недев се занимава успоредно с дейностите на летец и млад изобретател. Роден и израснал в Смолян, но от дълги години живее в Пловдив. Завършил е Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, след което няколко години е специализирал „Лидерство в авиацията“ в САЩ. В момента работи като пилот на изтребител в авиобаза „Граф Игнатиево“.

„Децата-инженери са естествения интелект на всяка нация. Все по-често виждаме деца, които не си играят с топка. Пред спорта хлапетата избират телефона или таблета. Задачата на „Млад изобретател” е да формира поколение млади хора, които по креативен начин разбират как работят технологиите и могат да създават нови решения вместо да бъдат консуматори на умни устройства” каза капитан инж. Недев пред публиката в белгийската столица.

Сред гостите на събитието присъстваха и Мишел Шефър(директор на Европейския съвет по иновации) и Мишел Симонс ( генерален мениджър на Microsoft Централна Европа).

Костадин Недев определя като призвание  и привилегия работата си като учител, като си поставя за цел да даде достъп на все повече деца до технологична среда.

„Има доста световни изследвания за това как се заплава интересът и любопитството при децата. То е обикновено комбинация от личния интерес на всяко дете и средата, в която то израства. Разбира се, аз не съм изключение и моето любопитство към технологиите се зароди вследствие на технологичната семейна среда в която израснах. За съжаление не всяко дете има достъп до такава среда, особено в по-малките населени места. Тук е и важната роля на „Млад изобретател“ по регионите, където създаваме мини технологични общности сред децата”, споделя той.

За младия летец наградата е изключително признание за целия му екип.

„За мен наградата е и ангажимент да продължим все по-усилено да възпитаваме технологиите и креативното мислене у децата. Вярвам, че тази награда е доказателството и признание, че в България може да създаваме иновативно учебно съдържание на световно ниво. Само така ще поставим България на технологичната карта на Европа като генератор на технологии, а не просто като консуматор”, коментира пилотът.

До края на 2023 година „Млад изобретател” планира нови групи в Пловдив и Смолян.