Пловдивски фотограф е българският носител на Световната награда на Sony

  • от PlovdivTime
  • 12:14, 09.02.2022

Световната фотографска организация и Sony България обявиха пловдивския фотограф Минко Михайлов за българския носител на Националната награда на Световните награди за фотография на Sony 2022.

Националните награди са съвместна инициатива на Световната фотографска организация и Sony, която цели да подпомогне местните фотографски общества по целия свят. 61 държави участваха в тазгодишното издание. В състезанието за Световните награди за фотография на Sony 2022 се включиха над 340 000 изображения от 211 местности и над 170 000 изображения в свободния конкурс (от него се избират победителите на национално ниво).

Минко Михайлов беше анонимно избран от независимо жури за снимката си „FOGGY MORNING“, с която се състезава в категория „Лайфстайл“ в свободния конкурс. Кадърът изобразява мъглива сутрин край Гребния канал в град Пловдив.

Минко Михайлов е роден през 1972 г. в гр. Пловдив. Той е биолог по образование, като работи по специалността си над 20 години. Това му позволява да пътува и общува с българската природа и именно така се появява любовта му към фотографията. Първоначално започва да снима диви животни, след което решава да експериментира и в други фотографски жанрове – стрийт, пейзаж и травъл. Така вече 25 години той нарича фотографията своя страст.

През 2015 г., заедно със свои съмишленици, основава фотографска школа, където преподава и до днес. За наградата си той споделя: „Обичам родния си град. Той ме вдъхновява да снимам непрекъснато. Изключително съм горд, че спечелих този престижен конкурс точно със снимка от Пловдив“.

За друг вълнуващ кадър от Гребния канал, Минко Михайлов бе удостоен и с „Наградата на Община Пловдив“ на последния Международен фотосалон Пловдив 2021.

Красиви фотографии и пейзажи от родния Пловдив, заснети от Минко Михайлов, можете да видите в изложба, експонирана на ет.2 в Дома на културата „Борис Христов“.

Като носител на Националната награда на страната, Минко Михайлов получава фотографско оборудване на Sony и ще бъде включен както в изложбата, така и в книгата на Световната фотографска организация и Sony.

Победителите в категориите за студенти, младежи, професионалисти и отворения конкурс на Световните награди за фотография на Sony 2022 ще бъдат обявени на 12 април 2022 г. и ще бъдат включени като част от изложбата на Съмърсет Хаус (Somerset House), Лондон (13 април – 2 май 2022г.)